Розглянувши проект закону про національну систему кваліфікацій, Комітет з питань науки і освіти вирішив рекомендувати Верховній Раді повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.
Під час обговорення наголошувалось, що у всіх висновках, які надійшли до комітету щодо цього законопроекту, міститься його негативна оцінка.
Зокрема, фахівці Головного науково-експертного управління апарату зазначили, що в Україні вже сформована і діє законодавчо окреслена національна система кваліфікацій, і відповідно до Регламенту Верховної Ради є потреба визначення співвідношення запропонованих змін із чинними нормами законодавства в цій сфері.
Серйозні зауваження висловило і Міністерство юстиції, яке вважає, що прийняття законопроекту призведе до виникнення численних колізій під час застосування його положень, оскільки деякі з них суперечать Конституції, Бюджетному кодексу, Закону «Про Кабінет Міністрів України». Крім того, до законо-
проекту не надані необхідні розрахунки.
Не підтримує законопроект у запропонованій редакції і Міністерство праці та соціальної політики. Експерти наголосили, що перебудова існуючої професійно-кваліфікаційної системи в країні потребує великої підготовчої роботи і починати треба з прийняття Концепції національної системи кваліфікації.
Міністерство освіти і науки констатувало, що документ не відповідає міжнародним нормам щодо тенденцій розвитку системи освіти.
Академія педагогічних наук України зауважує: законопроект будується на концепції, яка не має узгодження і схвалення, а відтак — підтримки фахового загалу, усіх зацікавлених сторін, і є намаганням представити позицію роботодавців.
Категоричний у своїх висновках щодо відхилення проекту і Науково-дослідний інститут соціально-трудових відносин Міністерства праці та соціальної політики. Фахівці вважають, що реалізація законопроекту потребуватиме зміни понад 30 законів України, здійснення заходів підготовчого періоду, на проведення яких потрібно від п’яти до десяти років, а також близько мільярда гривень на створення профільних інституцій та понад 150 мільйонів гривень щорічно на їхнє утримання.