Фантастично! Цим вигуком директора студій Східної Європи Варшавського університету Яна Малицького завершилося підписання чергового пакета україно-польських документів на вершині гори Піп Іван. З 27 по 30 липня в рамках «Дорожньої карти україно-польських відносин», підписаної президентами України й Республіки Польща, на Прикарпатті відбулася друга цього року зустріч міжнародних експертів. Підбито підсумки робіт, затверджено плани на другу половину 2014 року, підписано низку угод, завдяки яким можна сміливо рухатися вперед у непростій справі відродження астрономічної обсерваторії «Білий слон». Висота за висотою, цей проект реалізують люди, які, незважаючи ні на що, упевнено дивляться в майбутнє України.

Свої підписи під угодами директор студій Східної Європи Варшавського університету Ян Малицький, ректор Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника Ігор Цепенда, начальник Івано-Франківського обласного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій Володимир Чернецький і голова постійно діючої комісії Івано-Франківської облради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, комунікацій, дорожнього й житлово-комунального господарства Ігор Олійник неспроста поставили не в зручному кабінеті, а біля підніжжя астрономічної обсерваторії «Білий слон», що відновлюється силами двох країн. Річ у тім, що ця дивна споруда на вершині таємничої гори, що продувається всіма вітрами, наймагічнішим чином  давно об’єднала дружну команду однодумців. І «Голос України» знову став свідком і учасником не тільки чергового сходження нашої команди на третю за висотою вершину Карпат, а й подолання нового етапу на шляху до жаданої мети — подарувати друге життя унікальному об’єкту.

Отже, віднині створено спеціальний фонд академічного співробітництва «Обсерваторія», який частково візьме на себе реалізацію проекту відновлення «Білого слона». Крім того, Варшавський університет та Івано-Франківське управління Державної служби з надзвичайних ситуацій підписали договір про встановлення на вершині гори Піп Іван сонячних батарей на суму 30 тисяч євро. Ще один договір було підписано з компанією «Житлобуд» про продовження реставраційно-консерваційних робіт на суму майже 20 тисяч євро.

«2014 рік — ключовий. Завершується важливий етап робіт з консервації, які були спрямовані на осушення об’єкта. Спочатку планувалося, що цей процес займе не більше року, однак обсерваторія була занадто сильно зруйнована за останні 70 років. І тепер ми, нарешті, зможемо перейти до відновлення об’єкта і забезпечення його електроенергією. Ця проблема була однією з найдискусійних з погляду фахівців і екологів. Тому було ухвалено рішення використовувати сонячні батареї. Блок батарей, який буде встановлено, зможе забезпечити 25 відсотків потреб функціонування об’єкта. Цього поки достатньо для забезпечення життєдіяльності центру рятувальних операцій служби з надзвичайних ситуацій», — розповів в інтерв’ю «Голосу України» ректор Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника Ігор Цепенда.

На думку голови обласного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій Володимира Чернецького, спеціально обладнаний постійний пункт облаштують тут уже восени. «У ньому постійно чергуватимуть чотири рятувальники, оснащені сучасною технікою й готові будь-якої хвилини прийти на допомогу туристам», — заявив Чернецький. Цього разу разом з українськими рятувальниками на вершину Попа Івана піднялися і їхні польські колеги. Річ у тім, що на базі обсерваторії планується організувати також міжнародний навчальний центр гірських рятувальників Карпатського регіону, у чому досить зацікавлені наші європейські сусіди.

«Список робіт, які заплановано до кінця року — невеликий. Основне, що повинні зробити будівельники, це зміцнити зовнішню стіну й підготувати приміщення для розміщення гірських рятувальників», — у свою чергу поділився планами голова постійно діючої комісії Івано-Франківської облради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, комунікацій, дорожнього й житлово-комунального господарства Ігор Олійник.

Паралельно вирішуються й інші питання, пов’язані як із самим будинком обсерваторії, так і із землею, на якій вона розташована. Як пояснив народний депутат України Василь Гладій, йдеться про гектар землі, який необхідний для обслуговування працюючої обсерваторії. «На сьогодні це територія національного парку, тому зрозуміло, що тут вступають у дію особливі відносини. Парк — це природоохоронна, заповідна територія, на якій не можна вести господарську діяльність. Тому зараз вирішується питання щодо статусу цієї землі. Нам на даному етапі дуже важливо, щоб усе було максимально прозоро й абсолютно законно. Разом з ректором Прикарпатського університету ми були в Міністерстві екології й попередньо обговорили можливі кроки з врегулювання цього питання. Що стосується самого приміщення обсерваторії, то воно належить Прикарпатському національному університету, і тут уже немає жодних питань», — пояснив політик.

На думку голови Івано-Франківської облдержадміністрації Андрія Троценка, для області це дуже важливий і цікавий об’єкт, адже аналогічної обсерваторії немає в Україні. «І це не просто історична споруда. Це буде діючий об’єкт! Дуже важлива також і його функція як центру туризму. Івано-Франківська область у туристичному плані з кожним роком дедалі більше розвивається й нам такі об’єкти дуже потрібні», — заявив голова облдержадміністрації в інтерв’ю «Голосу України».

Довідка «Голосу України»

«Білий слон» — колишня польська астрономічна й метеорологічна станція (на знімку) на горі Піп Іван Чорногорський, побудована Варшавським університетом. Працювала з 1938-го по 1941 рік. Вона складалася з 43 приміщень. Серед них — конференц-зал, приміщення керівника обсерваторії, інші житлові приміщення, їдальня, кабінети, зал для метеоінструментів тощо. Після Другої світової війни вона так і не була відроджена. Стіни обсерваторії, побудованої в стилі конструктивізму, складені з вапнякових блоків і досягають 1,5 м у товщину на рівні цокольного поверху й 1 м — на рівні верхніх поверхів. Споруда має два поверхи зі східної сторони й п’ять — із західної. У процесі відновлення силами Прикарпатського й Варшавського університетів її двосхилий дах в 2012 році було знову покрито мідними листами. З південного боку розташована ротонда, де містився телескоп. Над ротондою в 2013 році було зведено тимчасовий дах, щоб запобігти її руйнуванню.

Ян Малицький,  Ігор Цепенда,  Володимир Чернецький.

Фото автора.