Бути жінкою важко ще й тому, що здебільшого доводиться мати справу з чоловіками, писав класик англійської літератури Джозеф Конрад. Ми поцікавилися у жінок-парламентаріїв: чи відчувають вони себе рівними серед сильних і принципових колег, які неохоче пускають їх до влади.
Оксана БІЛОЗІР («НУ—НС»):
— Коли жінка проявляє наполегливість і бажання — їй все вдається. На жаль, наші жінки не мають амбіцій бути у владі. Як на мене, то чоловіки раді поділитися владою, інше питання: чи готові ми її взяти. Ми живемо в епоху зовсім інших можливостей. Насамперед тато й мама мають бути прикладом для молодого підростаючого покоління. Приклад домогосподарки, звичайно, хороший, але він не дає можливостей, не розвиває дитину, не дає їй стимулів. Особисто я цього свята не чекаю. Цей день використовую для привітання своїх близьких, товаришок.
Лілія ГРИГОРОВИЧ («НУ—НС»):
— Чоловіки не повинні пускати жінок до влади. Питання в тому, що ця жінка вміє крім того, що бути жінкою? Якщо ти хочеш перемагати — маєш бути фахівцем у своїй справі, іноді вдвічі професійнішою за чоловіків. Наша українська проблема полягає в іншому: законодавство у нас супер. Проблема в нас, жінках. Тому що коли вона руки в боки і три кута тримає і як вона хоче, так усе й грає, а виходить за межі дому і починає піч колупати: запросіть мене до танцю. Влада і управління країною — це не танець. Хочеш — іди і роби.
Інна БОГОСЛОВСЬКА (позафракційна):
— Лише поєднання чоловічого і жіночого становить силу. Свято 8 Березня — це свято, коли жінки відчувають себе жінками. Я певна, що 8 Березня стало святом жіночності, а не якоїсь там гендерної боротьби. Рівність жінок і чоловіків — це виклик для сучасного світу. Що стосується України, то в нашій політиці панують чоловіки і дуже важко пробиватися жінкам. Мене часто запитують: чому лише дуже сильні жінки пробиваються в політику. Тому що пробитися можна, лише маючи три двигуни. Тяжко. Але пробиваємося, і гадаю, що й надалі буде так.
Ірина БЕРЕЖНА (ПР):
— Є чудовий вислів Маргарет Тетчер: «Жінці потрібно зробити вдвічі більше, ніж чоловікові, для того, щоб її намагання були оцінені хоча б наполовину». Здебільшого це так і є. Але з другого боку, жінки мають і низку переваг. Деякі питання їм вирішувати набагато простіше. Бути жінкою-політиком не складно, складніше боротися із стереотипами. На жаль, чоловіки чомусь думають, що красиві жінки не можуть бути розумними, і навпаки. Тому ламати стереотипи набагато важче, ніж бути фахівцем.
Катерина ВАЩУК (Блок Литвина):
— У політиці поділу на стать немає. Ніхто не зважає на те, що ти жінка. Але, може, це й добре. Тому що ти розумієш, що це не гра. Це серйозна робота, певною мірою чоловіча. Тут треба мати холодний розум і гаряче серце, забути про жіночу емоційність і працювати на результат. Але все-таки думаю, що країна втрачає від того, що невелика присутність жінок у владі. Чому? Ми мислимо прагматичніше за чоловіків. Крім того, жінки більш обов’язкові й у них чутливіше серце. Жінка може багато, якщо вона справді віддається роботі й хоче щось зробити. Це насамперед пов’язано з тим, що у своїй роботі вона спирається не на авторитарні методи, а на контакт з людьми, завоювання їхньої довіри.
Алла АЛЕКСАНДРОВСЬКА (КПУ):
— У політиці статева ознака не є вирішальною. Це достатньо жорстка сфера. І неважливо — чоловік ти чи жінка. Важливі знання, інтелект, наполегливість і вміння донести свою позицію. Жінки самі себе утискають, соромляться показувати ерудованість, йти в політику, громадську діяльність. Якщо жінка й бере участь у громадській роботі, то це сфера охорони здоров’я та виховання. Жінка має відійти від вузького поняття «захист своїх прав». До думки жінки мають дослухатися так само, як і до чоловіка. Але жінки недостатньо активні в політичному сенсі. Особисто я не роблю скидку чоловік ти чи жінка. Для мене важлива позиція людини. Моя позиція зустрічає повагу з боку політичних опонентів, тому я жодного разу не відчула якогось принизливого до себе ставлення як до жінки. Я можу викликати у когось неповагу, але лише у тих, хто не поділяє моїх поглядів. Але це боротьба.
Як бачимо, сучасні жінки до свята 8 Березня ставляться спокійно, без ейфорії. І вважають принизливим, коли про них згадують раз на рік і щось подарують. Адже жінка заслуговує на сюрпризи щодня. Щоправда, вона й сама вміє і робить їх так само щодня. З цим погодяться всі чоловіки.
Тож шануйте жінку, сильна половина людства! Адже почуватися справжнім чоловіком можна лише поруч із справжньою жінкою.