Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко привітав учасників Всеукраїнського студентського форуму «Нові законодавчі ініціативи та Болонський процес в українському освітньому просторі», що проходить цими днями у Києві.
Під час форуму, на який зібралися активісти студентського самоврядування з різних регіонів країни, зокрема, буде обговорено й ухвалений у січні парламентом закон щодо питань студентського самоврядування. Нагадаємо, цей закон не лише упорядковує систему студентського самоврядування, а й значно розширює повноваження та функції органів студентського самоврядування.
Співавтор закону Микола Томенко зазначив, що в ньому йдеться не лише про збільшення повноважень студентського самоврядування, можливість студентів реально співкерувати своїми навчальними закладами та нести відповідальність за те, що відбувається, а передовсім про зміну ідеології і статусу місця й ролі студентства загалом та студента зокрема. «На сьогодні, на жаль, у масовій свідомості сформувалася мода, згідно з якою «правильний» студент — це заможний студент, котрий більшість часу проводить у розвагах, а свої проблеми вирішує за допомогою статусу батьків. Натомість варто було б повернути моду на справді «правильного» студента — студента, який успішно навчається, займається спортом і є активним у громадському житті», — наголосив політик.
Микола Томенко висловив переконання, що саме посилення ролі студентського самоврядування, можливість реально впливати на життя навчального закладу, використовувати кошти для наукової, громадської, спортивної діяльності «дасть можливість в основу успіху студента покласти не родинні зв’язки чи гроші, а професійні здібності та працелюбство кожного студента».
Заступник Голови Верховної Ради також запропонував проаналізувати досвід тих вищих навчальних закладів, де вже не перший рік успішно діє система студентського самоврядування. «Необхідно пропагувати ті вузи, де досвід студентського самоврядування є найуспішнішим для того, щоб максимально швидко поширити його на навчальні заклади всієї країни», — сказав він.
Прес-служба Миколи ТОМЕНКА.