Для ознайомлення з ситуацією в Калуші та прилеглих селах, які оголошені зоною надзвичайної екологічної ситуації, на Прикарпаття прибули представники спільної місії ПРООН та ЄС. Вони зустрілися з керівництвом області, представниками місцевого самоврядування Калуського району, науковцями та екологами. Насамперед обговорювалися дві проблеми Калуша: стан хвостосховищ та зберігання солевих розсолів, що є відходами виробництва калійних добрив.
За словами голови ОДА Миколи Палійчука, нині існує велика загроза потрапляння таких відходів у Дністер, а також, за твердженням науковців, — у водогони. Площа засоленої території — надзвичайно велика і становить 950 га. Понад 1300 житлових будинків знаходяться над земельними провалами, які утворилися через вимивання твердих порід соляними розсолами. Вихід із складної ситуації, на думку фахівців, можливий за умови відновлення у регіоні калійного виробництва. План щодо цього на Прикарпатті вже розроблено, повідомив Микола Палійчук. При цьому він наголосив, що область розраховує на консультативну та дорадчу допомогу Європи.
Керівник місії ПРООН Рене Наєнхайс запевнив, що вони готові допомогти знайти оптимальне рішення в цій ситуації. «У складі нашої місії — фахівці геології, гідрогеології, люди, які займаються питаннями зниження ризиків надзвичайних ситуацій, екологи. Оскільки завдання складне, то й простого рішення для нього не буде. Але наша група готова зняти краватки, одягнути простіший одяг і виїхати на місце для вивчення проблеми», — наголосив він.