Президент України Віктор Янукович розраховує зробити в них «крутий поворот» у кращий бік. Про це він заявив учора, прибувши з офіційним візитом до Москви. Однією зі своїх цілей на посту глави української держави В. Янукович бачить потребу наздогнати РФ у соціально-економічному розвитку.
У свою чергу, Президент РФ Дмитро Медведєв також висловив надію, що «чорна смуга» у відносинах між Україною й Росією закінчиться, і вони набудуть якісно нового характеру. Про це він сказав, відкриваючи зустріч у форматі «один на один», повідомляє Інтерфакс.
«Я сердечно вітаю вас у Кремлі, ще раз поздоровляю із вступом на посаду й бажаю вам великих успіхів, бо від вашого успіху залежить просування однієї з найближчих нам держав», — сказав російський президент.
Дмитро Медведєв також побажав своєму колезі успіхів.
«Сподіваюся, що та чорна смуга, що була у відносинах між Україною й Російською Федерацією, з вашим приходом, вашою роботою як Президента буде перервана, і ми вийдемо на зовсім нові умови співробітництва», — додав глава російської держави.
У відповідь глава української держави розповів колезі, що нещодавні президентські вибори в Україні були дуже непростими, але демократичними, і висловив сподівання, що з цими виборами в українській політиці, як у зовнішнішній, так і у внутрішній, багато чого зміниться. Він також заявив про необхідність використовувати потенціал, що є в російсько-українських відносинах, зокрема, традиційні зв’язки між економіками двох країн у промисловому секторі. За словами Президента, Україна могла б використовувати російський досвід у цій сфері, оскільки період стабільності в російській економіці допоміг перебороти перший удар світової фінансово-економічної кризи: «Росія небагато просунулася вперед, і моє завдання — в хорошому сенсі слова — наздогнати Росію, підтягти рівень життя, пенсійного забезпечення, соціальних умов до російського рівня, тому що ми живемо поруч, люди між собою спілкуються й знають умови життя наших сусідів».
У Москві Віктор Янукович мав намір порушити питання про перегляд газових контрактів. Про результати переговорів «Голос України» повідомить у найближчому номері.
Літак Президента України приземлився у п’ятницю в аеропорту «Внуково-2» близько 11-ї години ранку з великою групою підтримки в особі народних депутатів і співробітників адміністрації. У «Внуково» були підняті державні прапори України й Росії. Віктора Януковича привітала рота почесної варти Московського гарнізону, а також військовий оркестр. А кортеж Віктора Януковича супроводжували мотоциклісти.
Посол України в Росії Костянтин Грищенко повідомив журналістам, що очікує від візиту виведення українсько-російських відносин на якісно новий рівень у зв’язку з поновленням повноцінного політичного діалогу. Ну а після переговорів у Кремлі й короткого підходу до преси відбулася зустріч Віктора Януковича в Будинку уряду Росії із Прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним — у вузькому колі й у складі делегацій двох країн. Увечері Президент повернувся до Києва.