У Маріуполі кілька педагогів та директор загальноосвітньої школи № 41 подали позови до суду, вимагаючи доплат, яких були позбавлені торік «заради економії». Учителі стверджують, що за останні півтора року престиж професії різко впав, а скорочення фінансування галузі позначається на якості навчання.

 

Досвід оплачується із кишені методиста

Тетяна Скідан, учитель молодших класів (на знімку), не перший рік ділиться своїм досвідом із колегами, очолюючи методичне об’єднання. Раніше їй доплачували за керівництво. У січні минулого року припинили.

«Диски, роздруківки, література коштують грошей, — пояснює Тетяна Іванівна. — Здавалося б, дрібниці, та підрахувала: протягом лише вересня витратила 115 гривень.

Тетяна Скідан — одна з позивачів, які через суд вимагають доплат. У міському управлінні освіти зазначають: перевіркою контрольно-ревізійного управління встановлено, що вчителі на ті надбавки не мають права. Раніше гроші виплачували? Так то ж була помилка.

Удачін: «Заощаджувати далі нікуди»

Загальноосвітня школа № 41 — одна з найбільших у Маріуполі. У кабінеті директора Сергія Удачіна (на знімку) стіна завішана грамотами та дипломами. Протягом багатьох років школу, її учнів відзначають за якість знань, перемоги у районних, міських, обласних олімпіадах та конкурсах, а вчителів — за участь та призові місця у конкурсі «Учитель року». 

Директор каже, що причиною конфлікту стала його незгода із принципами фінансування навчальних закладів у місті. Торік, наприклад, витрати скоротили на 10 відсотків, а за деякими статтями взагалі не виділили і копійки.

У міському управлінні освіти відкидають звинувачення: мовляв, через економічну кризу надходження до бюджету зменшилися. Тому затягнути паски запропонували всім навчальним закладам, а Удачін не розуміє ситуацію.

— Трапляється, п’ять-шість учителів відсутні з різних причин,  — пояснює директор. — Що робити? Раніше за заміщені уроки платили, а торік чиновники побачили в цьому резерв «економії». Нам пропонують, щоб учителі проводили додаткові індивідуальні заняття без оплати, а директор компенсував відгулами. Але ж це заборонено. Доплата за заміщені уроки передбачена наказом міністра освіти, який ніхто не скасовував.

Торік скоротили групи продовженого дня, знято доплату за позакласну роботу із фізичної культури тощо. Надавались відпустки без збереження зарплати, не заповнюються вакансії. Залишається тільки відключити воду та світло. Телефон та Інтернет уже не працюють.

— З директором 41-ї згодні всі керівники закладів, ось тільки не всі наважуються говорити вголос, — каже голова Іллічівської районної організації профспілки працівників освіти і науки Жанна Шмарова. — Кошториси урізані всюди. На харчування в дитсадках виділяється шість гривень на добу. Навіть хліба не вистачає.

Шмарова вважає, що потрібно було раніше поступово зменшувати навантаження в маріупольских школах. «ЗОШ наповнені на 40 відсотків від потужності. Ми з колегами дійшли висновку: потрібно скоротити вісім шкіл. Це реально було робити протягом п’яти — семи років.

Учителі: «Грошей стало менше, а паперів — більше»

Людмила ТАУШАН, учитель біології та хімії, призер обласного конкурсу «Учитель року»: «Сьогодні соромно проводити урок без сучасних технічних засобів. Ми не можемо залучити до навчального процесу всіх учнів».

Олена РОЖКО, вчитель української мови та літератури: «Праця педагога має бути продуктивною, творчою, спрямованою на розвиток кожної дитини. А для цього потрібні час і кошти, в яких наша держава нас систематично обмежує. Чиновники не мають уявлення, що таке навчальний процес. Їх цікавлять папери, а не діти».

Олена БЄЛЕЦЬКА, вчитель математики: «Держава має вчасно забезпечувати школи підручниками, електронними засобами навчання, дидактичними матеріалами, наочними посібниками».

Управління освіти: «Прагнемо зберегти мережу»

— Минулий рік був кризовий для світу, для України і для нас, — пояснює начальник міського управління освіти Зіновія Дмитрієва. — Незважаючи на це, місто профінансувало всі головні статті — зарплату, харчування, комунальні послуги. До 2008 року вчителям здійснювалися виплати стимулюючого характеру: матеріальна допомога пенсіонерам-педагогам двічі на рік, доплати тощо. Дітям виплачували стипендію міської ради. Переможцям олімпіади давали матеріальну допомогу, подарунки. Керівникам навчальних закладів доплачували 50 відсотків. Але в листопаді — грудні 2008-го змушені були скасувати доплати, щоб зберегти робочі місця, колективи.

— Щодо школи № 41. Там централізована бухгалтерія торік постійно фіксувала перевищення фонду оплати праці, тому й було знято доплату з директора та не оплачувалися заміщені уроки, — зазначає заступник начальника міського управління освіти Наталя Сиротіна. — Крім того, у 41-й найбільша перевитрата води й електроенергії.

Одна з останніх комісій перевіряла факт наявності приміщення, яке в управлінні освіти іменують «сауною». Зіновія Дмитрієва продемонструвала фото кімнати, обшитої деревом, яка начебто використовувалася як парильня. Директор школи називає ці звинувачення абсурдними: кімнату, переобладнану багато років тому, використовують для зберігання спортивної форми та господарських речей. Електроенергія до «сауни» навіть не підведена.

Ліна КУЩ, Леонід ВАСИЛЕНКО.

Маріуполь 

Донецької області.

Фото Ліни КУЩ.