У перший день весни в Києві відкрився Великий скульптурний салон
Уже четвертий рік поспіль Український дім спільно з мистецьким журналом Аrt-Ukraіne організовують масштабні виставки вітчизняних та зарубіжних скульпторів, що проходять у рамках цього проекту. Він триватиме до 14 березня, тут традиційно представлено роботи світових майстрів та наша сучасна скульптура.
Предмет гордості салону — експозиція «Дерев’яна скульптура на зламі століть», це творчість дев’яти сучасних українських митців. Справжньою вибуховою сумішшю стало дивовижне поєднання дерева, авангарду та архаїки, тут легко вгледіти не просто етнічні, а подекуди навіть праслов’янські мотиви. Годі й казати, що експозиція різниться дивовижною енергетикою, притаманною живій (або колись живій) матерії, чим навряд може похвалитися класична бронза чи сакрально-гнітючий мармур.
Утім, метал і камінь теж знайшли цілком гідне втілення у сорока презентаційних експозиціях сучасних українських скульпторів. Загалом салон тяжіє до філософського переосмислення місця людської особистості у системі світобудови. Звісно, тенденція не нова, проте мимохіть наштовхує на роздуми. Запам’ятовуються експерименти із простором художника Назара Білика. Привертають увагу еротичні фантазії з дерева та каменю Василя Бика, зібрані в композицію «Жінка на перині». Традиційно неформатно, амбітно й досить переконливо виглядає друга частина проекту Антона Мухарського, котрий не відступається від прагнення довести якщо не цілому світові, то хоча б Україні, що найбільший мистецький хіт — то все ж таки «анархокіт», і показує цілу колекцію попсових котів-копилок.
Однією з центральних подій Великого скульптурного салону-2010 стало зібрання «Жіночі образи у творчості Г. Крука». Двадцять п’ять робіт всесвітньо відомого українського художника Грегора Крука були привезені з Лондона (Українська бібліотека та архів Т. Г. Шевченка) за сприяння Союзу українців у Великобританії та вперше експонуються на батьківщині автора. Таких серйозних зібрань творів Крука у світі, кажуть, всього два, і кожен експонат оцінюється в межах від 20 до 100 тис. у. о. Незабаром колекція буде виставлена також у Львові.
На завершення — ще один світовий хіт: експозиція скульптури зірки ар-деко Деметра Чипаруса з колекції Ігоря Воронова. Двадцять сім робіт автора вперше в Україні можна побачити на Великому скульптурному салоні. А подивитись є на що!..
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.