У Києві, на Ярославовому Валу, 7, є будівля відомого архітектора Городецького, що з’явилася близько ста років тому. Це пам’ятка архітектури, яку Будинок актора орендує вже близько тридцяти років. Нині навіть неозброєним оком видно тріщини на фасаді. Нібито недбале ставлення до будівлі й стало поштовхом до розірвання договору оренди з Будинком актора. Про це Київрада повідомила ще 27 листопада 2009 року.
12 лютого на адресу Будинку актора надійшов лист за підписом заступника начальника управління охорони культурної спадщини КМДА пана Новгородського. У листі йшлося про остаточне припинення дії оренди, тобто виселення Будинку актора з приміщення в найближчі дні. Майже всі газети столиці відгукнулися одностайно: мовляв, місту не потрібен мистецький осередок, з яким пов’язані імена Ужвій, Кусенко, Мірошниченко, Ступки, Роговцевої, Которовича, Єфремова, Лаврова, Ульянова, Басистюк, Недашківської та багатьох інших артистів, режисерів, музикантів.
Звичайно, позбавляти Будинок актора приміщення неетично, але ж орендарі навіть після другого попередження не зробили жодних кроків до відновлення стану будівлі, натомість планування концертів і вистав на наступні місяці не припинили. Окрім того, Спілка театральних діячів поставила занадто високу орендну плату, яка позбавила можливості орендувати зал комунальним концертним організаціям.
Заступник Київського міського голови — секретар Київської міської ради Олесь Довгий обіцяв ініціювати створення спеціальної слідчої комісії для вивчення ситуації з орендою Будинку актора. Про це він заявив на засіданні президії Київради 16 лютого. Для компетентної та неупередженої оцінки до слідчої комісії мали запросити провідних діячів у галузі мистецтва, зокрема, художнього керівника Національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки Михайла Резніковича, начальника Головного управління культури та мистецтв Світлану Зоріну, очолити запропонують Олександру Бригинцю, голові постійної комісії Київради з питань культури та туризму.
Днями відбулася чергова сесія Київради, де остаточно вирішено не продовжувати договір оренди із Спілкою театральних діячів. З цього приводу начальник Головного управління культури та мистецтв КМДА Світлана Зоріна провела прес-конференцію, на якій зазначила, що «Будинок актора нікуди не відселяється, ми просто змінюємо орендаря. І всі колективи, котрим надавався для вистав та концертів Будинок актора, як і раніше, зможуть там виступати, зміниться тільки орендодавець».
Примітно, що на прес-конференцію не з’явився ніхто від Театральної спілки чи Будинку актора. Отже, до компромісу далеко, протистояння триває.