Мова — обличчя чиновника, а чиновник — обличчя держави. Так вважають у Тернопільській обласній раді і вже вдруге організовують конкурс знавців української мови серед працівників органів місцевого самоврядування. І не випадково саме на базі Чортківського педучилища, яке цього року святкує своє 70-річчя. Тут прищеплюють студентам любов до рідної мови, вчать шанувати національні традиції, виховують високу музичну культуру. Концерт, що його дали студенти та викладачі перед початком конкурсу, надихнув його учасників.
Голова журі, депутат обласної ради Олександра Бусько переконана, що чиновник — обличчя держави, тож він має відмінно володіти державною мовою. На думку заступника голови обласної ради Олега Боберського, було б добре, якби випускники вузів та училищ із Західного регіону їхали на роботу на Схід України, щоб поширювати там українську мову. «Вона повинна стати модною», — вважає він. До речі, Олег Боберський також писав диктант. Свої аркуші передав не журі, а журналістам, які оцінили знання посадовця з української мови на «відмінно».
Після конкурсу, до якого, окрім написання диктанту на тему «Культура мовлення», входило тестове завдання, я поспілкувалася з кількома його учасниками. Наталя Дядьо з управління фінансів та бюджету Тернопільської міської ради розповіла, що для неї, економіста за фахом, конкурс був трохи складний, але відчуває, що впоралася. А ось керуючому справами Гусятинської райради Павлові Хоміву, який вдруге брав участь у конкурсі, цьогорічні завдання видалися не важкими, а свої минулорічні помилки він пам’ятає досі. Каже, трохи недотягнув до призового місця (до речі, премія за нього — 500 гривень). Базові знання з української мови йому дало саме Чортківське педучилище, цього вистачило на все життя, хоч згодом здобув і вищу освіту. Павло Михайлович зізнається, що трохи плутається у нових правилах, тож до конкурсу ретельно готувався. Ольга Копистинська, голова сільвиконкому з села Залісся Чортківського району (третій термін!), переживає, що замість тире поставила дві крапки. Торік, до речі, вона здобула перше місце. На жаль, цього року учасників конкурсу було дещо менше, ніж минулого. Чи інтерес впав, чи фінансова скрута стала на заваді? Між тим, начальник відділу з гуманітарних питань Чортківської районної ради Тетяна Яблонь вважає, що такі конкурси слід організовувати у кожній районній і сільській радах. Це змусить зайвий раз заглянути у правила, перевірити себе, позмагатися з колегами. Вона навіть вірші написала з цього приводу: «Поки житиме в народі мова, то і народ ніколи не помре»...