Про це днями заявив міністр палива і енергетики уряду Тимошенко Юрій Продан. Незадовго до цього Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) скасувала свою постанову, яка передбачала зростання цін на роздрібну вартість газу для населення. Ці рішення, як особисту перемогу, сприйняли представники Національного форуму профспілок України.

— Завдяки скасуванню цієї постанови кожна родина збереже у своєму бюджеті більш як 70 гривень на місяць, — розповів на вчорашній прес-конференції Мирослав Якибчук, голова Національного форуму профспілок України. — І хоча б який уряд прийшов, ми насамперед обстоюватимемо позицію людей. І тарифи дамо підвищувати лише після зростання соціальних стандартів. Тому що розв’язувати проблеми галузі треба за рахунок реформ, а не за рахунок громадян.

Пан Якибчук запевняє: газові тарифи для населення овіяно безліччю міфів. Один з основних — ціна на газ для простих українців занижена. «Сьогодні громадяни України споживають вітчизняний газ. За даними НКРЕ, тисяча кубометрів «блакитного палива» коштує 622 гривні. А за нашими підрахунками, тисяча кубометрів газу разом з витратами на модернізацію має коштувати менш як 400 гривень», — каже М. Якибчук.

У тім, що підвищення цін на газ стане важким тягарем для більшості українців, упевнений Григорій Кабанченко, член Спільного представницького органу профспілок і профоб’єднань країни: «На сьогодні заборгованість громадян за оплату послуг у ЖК сфері перевищує 11 млрд. гривень. І нове підвищення цін без зростання соціальних стандартів цей борг тільки збільшить».

Проте необхідність реформування галузі учасники прес-конференції не заперечують. Але наполягають: цьому мають передувати ґрунтовні економічні розрахунки.

Думка експерта

Олександр Нарбут, експерт з енергетичних питань:

— З точки зору ринкових дисбалансів, занижена ціна на природний газ є одним з істотних чинників, що не дає змоги повною мірою залучати інвестиції й реалізовувати програму модернізації галузі. А заяви про непідвищення цін мають більш політичний характер, ніж економічний.

Посилання на те, що у нас є газ з низькою собівартістю й тому ми повинні його дешево продавати, ведуть до низької конкурентоспроможності вітчизняної нафтогазової промисловості. У нафтовому секторі, граючи на різниці цін, наживаються конкретні олігархи. А на газі грають ті, хто хоче бачити цю галузь соціально дотаційною. Ринкові принципи ніколи не базуються на собівартості. Треба порівнювати не собівартість, а конкурентні ціни аналогічного товару, що постачається на ринок.

Що швидшими будуть темпи підвищення тарифів, то швидше наша економіка набуде конкурентопривабливого характеру. А паралельно з цим Міністерство праці та соціальної політики має займатися впровадженням системи адресної дотації. Запевняю вас, обсяг дотацій у цьому разі буде істотно знижено.