Депутати Тернопільської та Івано-Франківської обласних рад прийняли звернення до Європарламенту. Це відповідь на резолюцію Європарламенту від 25 лютого, у 20-му пункті якої висловлюється глибокий жаль щодо присвоєння Президентом Віктором Ющенком звання Героя України провідникові ОУН Степанові Бандері й висловлюється сподівання стосовно перегляду цього рішення новим керівництвом України.
У зверненні тернопільських депутатів, зокрема, зазначається, що ніхто не має вказувати українській нації, кого визнавати героями, а також втручатися у внутрішні справи нашої держави. «Нині, як ніколи, Україна потребує опертя на власні сили, не оглядаючись ні на Схід, ні на Захід», — йдеться у документі. Тернопільські депутати вимагають від Європарламенту переглянути свою резолюцію і скасувати пункт 20.
За звернення проголосували всі 73 депутати, які були присутні у сесійній залі. Участі у засіданні не брали члени фракції Партії регіонів.
Депутати Івано-Франківської обласної ради на позачерговій сесії одностайно прийняли звернення до Європарламенту переглянути пункт 20-й резолюції щодо ситуації в Україні. За це звернення проголосували всі 68 депутатів, які брали участь у роботі сесії.
«Рішення Європарламенту не має жодного історичного й правового підґрунтя та базується на наклепі про так звану співпрацю ОУН з нацистською Німеччиною, яким свого часу комуністична пропаганда таврувала український національно-визвольний рух часів Другої світової війни», — йдеться у зверненні.
«Звинувачення Степана Бандери у колабораціонізмі не відповідає історичній правді, — наголошено у документі, — адже з початку липня 1941 року до жовтня 1944-го він був в’язнем гітлерівського концентраційного табору Заксенгаузен, а двох його братів закатували в іншому гітлерівському концтаборі Освєнцімі, — йдеться у зверненні. — Дивним є той факт, що Європарламент ставить під сумнів рішення Нюрнберзького процесу, на якому було названо злочинців та колабораціоністів і визначено саме поняття «колабораціонізму». Ні Степан Бандера, ні очолювана ним Організація українських націоналістів, ні Українська повстанська армія не підлягають під поняття «колабораціонізму», означене на Нюрнберзькому процесі».
«Загальновідомо, що, довідавшись про Акт проголошення відновлення незалежності України від 30 червня 1941 року, який був ініційований Бандерою, Гітлер негайно видав наказ знищити цей рух», — нагадують вони європейським парламентаріям. Яскравим прикладом боротьби ОУН проти нацизму та відсутності «співпраці» ОУН і нацистської Німеччини став і той факт, підкреслюється у зверненні, що представники європейської громадськості висловили свої співчуття у зв’язку з підступним вбивством 15 жовтня 1959 року агентом радянських спецслужб лідера ОУН Степана Бандери.
Звернення адресовано Президенту України Віктору Януковичу, Верховній Раді України, МЗС України, посольствам європейських країн в Україні, народним депутатам від Прикарпаття, а також іншим обласним радам.
Любов ЛЕВИЦЬКА, Дарина НАЗАРЧУК.
Тернопіль, Івано-Франківськ.