Голова Верховної Ради України Володимир Литвин та представники всіх парламентських фракцій зустрілися з Президентом України Віктором Януковичем в адміністрації глави держави. Про це «Голосу України» повідомила прес-секретар глави парламенту Ольга Чорна.
Під час зустрічі Володимир Литвин зазначив, що відбулася «нормальна розмова, Президент виклав бачення ситуації в країні і тих першорядних питань, які належить вирішити», «сказав, що для нього проблем не існує, головне, щоб ми виходили на прийняття зрозумілих для людей рішень».
«Перше і головне питання сьогодні — це створення коаліції у Верховній Раді», — зазначив Віктор Янукович, повідомляє його прес-служба. «Я жодних умов не хочу ставити фракціям. Навіть — фракції Партії регіонів. Я хотів би, щоб ви найближчими днями самі домовилися про створення коаліції, яка запропонувала б кандидатуру Прем’єр-міністра і уряд. Знайдіть політичну волю і домовтеся. Нам треба подолати кризу державного управління і рухатися вперед. Цього очікує суспільство і наші партнери у світі», — наголосив Президент України. У протилежному випадку, за його словами, залишиться варіант дострокових парламентських виборів. «Я діятиму виключно в інтересах держави, суспільства та в рамках чинного законодавства», — додав Віктор Янукович.
Керівництво парламенту і представники фракцій погодилися з необхідністю проведення переговорів щодо створення нової парламентської коаліції і висловили готовність їх розпочати. Микола Томенко, зокрема, зазначив, що його політична сила вирішила йти в опозицію. (Отже, БЮТ не братиме участь у переговорах.)
«Ми переконані, що ефективна, європейська парламентська опозиція буде важливим і корисним інструментом для демократії в Україні», — зазначив він. Як повідомляє прес-служба Миколи Томенка, заступник глави парламенту нагадав, що Регламент Верховної Ради врегульовує питання діяльності парламентської опозиції з точки зору її повноважень і можливостей. Він також наголосив на необхідності ухвалення закону про опозицію.
Окремо заступник Голови Верховної Ради звернув увагу Президента на те, що протягом останніх днів в інформаційній сфері була зроблена низка антиконституційних кроків, що викликають значну стурбованість. Зокрема, він зауважив, що вперше в історії України «за позовом одного з російськомовних музичних каналів, що входять до групи компанії «Інтер», Київським адміністративним окружним судом фактично звільнено з посад двох членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Тетяну Лєбєдєву та Віктора Понеділка». М. Томенко наголосив, що йдеться про кричущі порушення Конституції і законів, оскільки призначення та звільнення членів Нацради за квотою Верховної Ради є виключно повноваженнями парламенту, і повідомив, що ініціюватиме розгляд цього питання у Верховній Раді та вимагатиме від Президента адекватної реакції на незаконні дії.
М. Томенко також навів приклади утисків на місцях телерадіокомпаній, що займали «неправильну політичну лінію» під час виборів. Зокрема, він згадав телекомпанію «БІГ», яку за вказівкою місцевої влади відключили від енергоспоживання на Одещині. Він назвав неприпустимим те, щоб «в Україні розпочалися гоніння в інформаційній сфері».
Щодо питань, в яких опозиція може співпрацювати з коаліцією, то це, за словами М. Томенка, тема загальних принципів організації виборів до органів місцевого самоврядування та парламенту.
Після наради лідер Компартії Петро Симоненко розповів, що остаточного рішення не ухвалено. Подальші консультації у парламенті триватимуть. «Перший варіант — це коаліція більшості (Партія регіонів, Блок Литвина, КПУ і позафракційні депутати), другий варіант — це, можливо, коаліція Партії регіонів і «Нашої України», третій варіант — це вибори. Ми почнемо вже у Верховній Раді обговорювати за участю глави парламенту, яким чином рухатимемося далі», — зазначив лідер комуністів і додав, що він за коаліцію більшості.
***
Українська Народна партія ніколи не братиме участі у формуванні коаліції, створеної неконституційним способом. На цьому під час брифінгу наголосив народний депутат Юрій Костенко. Він нагадав, що за 18 років незалежності в країні не здійснено жодної системної реформи — ні економічної, ні політичної, ні судової. У країні немає європейського законодавства, ринкової соціально орієнтованої економіки та європейських стандартів. Народний обранець сказав, що переговори про формування коаліції треба вести на основі узгоджених принципів. «Для нас є базовими такі поняття: нація, демократія, Європа», — зазначив він.
З огляду на це, за словами Юрія Костенка, Прем’єр-міністром має стати представник націонал-демократичних сил. «Серед усіх кандидатур на цю посаду на першому місці є кандидатура Віктора Ющенка», — сказав парламентарій.