Місцеві вибори неможливо провести без конституційних змін — такого висновку дійшли більшість учасників робочої групи з опрацювання питання про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, засідання якої відбулося вчора у Верховній Раді. 
Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович зазначив, що перед робочою групою насамперед стоять такі завдання: визначити дату проведення чергових місцевих виборів, підготувати пропозиції щодо законодавчих змін, які забезпечать проведення цих виборів, а також інших організаційних питань виборчої кампанії. І якщо на засіданні робочої групи, в якій представлені депутати з усіх фракцій, буде досягнуто консенсусу, підкреслив О. Лавринович, це знайде відображення у внесених на розгляд парламенту змінах до закону про місцеві вибори та у постанові Верховної Ради про призначення позачергових виборів.
Як відомо, парламент скасував своє попереднє рішення про призначення чергових виборів до місцевих рад на 30 травня 2010 року, але нову дату виборів не призначив. Тож це питання залишається відкритим. За словами голови Комітету з питань правової політики Сергія  Міщенка, є два шляхи розв’язання проблеми — або вносити зміни до Конституції, або не вносити. Якщо ні, то у 2010 році парламент зобов’язаний визначити дату місцевих виборів, щоб не порушувати Конституцію. Якщо ж піти шляхом конституційних змін, то має бути одностайність думок всіх фракцій, і за найшвидшим сценарієм цей процес може завершитися у вересні, а місцеві вибори відбутися у грудні чи наступної весни. 
Окрім дати проведення місцевих виборів, необхідно визначитися, за якою системою відбуватимуться вибори — мажоритарна, відкриті списки чи нині чинна пропорційна система, зауважували учасники робочої групи. Багато суперечностей і проблем викликають також різні терміни повноважень міських голів та депутатів місцевих рад — градоначальники обираються на чотири роки, а місцеві депутати — на п’ять. Залишається також відкритим питання — позачергові вибори до місцевих рад, міських, сільських та селищних голів проходитимуть всі одночасно після ухвалення рішення парламентом чи після завершення повноважень. Адже є роз’яснення Конституційного Суду, що ті місцеві ради, міські та сільські голови, яких обрано на позачергових виборах, відпрацьовують повний термін своїх повноважень. На думку С. Міщенка, важливо також прописати прикінцеві положення конституційних змін — коли ці зміни наберуть чинності.
У свою чергу Олександр Лавринович підкреслив, що тип виборчої системи — це суто політичне питання, яке залежить від позиції фракцій. І попросив представників фракцій озвучити позиції своїх політичних сил.
Натомість перший заступник голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Ольга Боднар висловила думку, що наразі говорити про тип виборчої системи не потрібно, бо ще самі фракції не визначилися. Депутат також звернула увагу на те, що зі скасуванням дати проведення місцевих виборів, не запропонувавши нової дати, постає питання нелегітимності рад. За її словами, варто піти шляхом конституційних змін і якнайшвидше винести на розгляд сесійної зали зареєстрований проект змін до Конституції щодо місцевих виборів.
Пропозиції, які напрацює робоча група, буде передано до профільних комітетів Верховної Ради та депутатських фракцій з метою підготовки законодавчих змін.