Ранкове засідання 4 березня
Сесія 229 голосами ухвалила в першому читанні зміни до статті 61-ї Закону «Про Регламент Верховної Ради України». Відповідно до нього коаліція депутатських фракцій — це об’єднання депутатських фракцій, парламентаріїв, до якого входить більшість народних обранців від конституційного складу Верховної Ради. Водночас сесія ухвалила рішення щодо підготовки цього законопроекту до другого читання за скороченою процедурою.
На початку ранкового засідання народні депутати 228 голосами внесли зміни до календарного плану проведення шостої сесії Верховної Ради України шостого скликання. Отож, наступний тиждень буде пленарним, а з 15 по 19 березня народні депутати працюватимуть у комітетах і фракціях. Свою пропозицію автор постанови Микола Комар (Партія регіонів) обгрунтував необхідністю розглянути низку економічних законопроектів. Однак, за словами лідера БЮТ Івана Кириленка, справжня причина змін — це напружені переговори щодо створення коаліції, які ще тривають. Нині, впевнений депутат, необхідна робота в комітетах, адже підготовлених до другого читання законопроектів обмаль (цього тижня їх лише два). Тому Іван Кириленко зауважив, що його фракція не голосуватиме за постанову. Та попри це п’ять бютівців її підтримали, як і 168 регіоналів, 7 нунсівців, 25 комуністів, 19 представників Блоку Литвина та четверо позафракційних.
У першому читанні народні обранці ухвалили зміни до статті 191-ї Цивільного процесуального кодексу (щодо вручення судової повістки). І зобов’язали профільний комітет підготувати документ до другого читання за скороченою процедурою.
На повторне перше читання сесія направила зміни до закону «Про питну воду та питне водопостачання». Водночас відхилила низку законопроектів, зокрема про внесення змін до закону «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо вдосконалення державного регулювання у сфері встановлення тарифів на комунальні та інші послуги, що надаються підприємствами та організаціями комунальної власності.
Після цього фракції ПР і КПУ зажадали перерви. Головуючий надав їм можливість виголосити заяву. Отож голова регламентного комітету Олександр Єфремов запропонував включити до порядку денного законопроект про затвердження змін до статті 61-ї закону «Про Регламент Верховної Ради України».
Представник фракції «НУ—НС» Анатолій Матвієнко побачив у цьому грубе порушення Конституції, а Андрій Шкіль (БЮТ) пропозицію Олександра Єфремова взагалі назвав «спробою згвалтувати Основний Закон». «Не сподівайтеся, що країна й надалі буде безпритульною», — парирував у відповідь регіонал.
Водночас Голова Верховної Ради зауважив, що Регламент дозволяє включати питання до порядку денного позачергово без обговорення. Але, щоб потім не виникало звинувачень, поставив пропозицію О. Єфремова на голосування. «За» проголосував 231 народний депутат.
Після цього перерви для проведення погоджувальної ради зажадали вже фракції «НУ—НС» і БЮТ.
Після неї Володимир Литвин повідомив, що позиції народних депутатів розійшлися. Однак більшість обранців підтримала зміни.
«Те, що ви намагаєтеся зробити, — це вершина цинізму», — зазначив Роман Зварич («НУ—НС»). І попередив, що в разі ухвалення позитивного рішення частина сесійної зали зробить усе можливе, щоб такий парламент і така коаліція не змогли працювати.
Голова Верховної Ради зауважив, що він бачить два сценарії розвитку подій: або сконсолідовано працювати виключно в законодавчому полі, або ухвалити рішення про саморозпуск. «Виходить так: і немає бажання працювати, і водночас не можемо знайти компроміс, як вийти із глухого кута, в якому перебуваємо, — сказав він і додав: — Щоб не було хаосу і протистояння, давайте шукати компроміс». Головуючий поставив на голосування пропозицію включити до порядку денного законопроект щодо змін Регламенту, відповідну пропозицію підтримало 228 обранців. А сесія 229 голосами ухвалила в першому читанні зміни до статті 61-ї закону «Про Регламент Верховної Ради України».
Насамкінець народні депутати розглянули питання про обрання та звільнення суддів.
А народний депутат від БЮТ Іван Кириленко назвав проголосовані зміни до закону про Регламент щодо створення коаліції державним переворотом. За його словами, в цьому законі записано, що коаліція формується з депутатів. Вимоги, що вона формується за рахунок фракцій, котрі налічують більшість, немає. Також народний обранець сказав, що БЮТ звертатиметься до Президента, щоб він не підписував цей закон, який грубо порушує Конституцію. Реальним виходом із цього становища Іван Кириленко бачить тільки дострокові парламентські вибори.
Олена Шустік, як і вся фракція БЮТ, виступає проти змін до Регламенту.
 
ПОСТАНОВА Верховної Ради України
Про відповідальність Кабінету Міністрів України
Розглянувши питання про відповідальність Кабінету Міністрів України за соціально-економічну ситуацію в Україні, відповідно до частини першої статті 87 Конституції України, Верховна Рада України постановляє:
Прийняти резолюцію недовіри Кабінету Міністрів України.
Голова Верховної Ради України В. ЛИТВИН.
м. Київ, 3 березня 2010 року. № 1928-ІV.