Шахи. Дванадцятий чемпіон світу із шахів росіянин Анатолій Карпов висунув свою кандидатуру на пост президента Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ). Про це він сам заявив у Саратові, де зіграв у шахи в місцевому СІЗО.
«Треба наводити порядок у шахах. Чехарда з чемпіонатами світу, календарем, зміни рішень, зміна системи під час розіграшу ЧС — такого раніше ніколи не було. Необхідно повернути престиж чемпіона світу», — заявив Карпов.
Відповідаючи на запитання: «Чи знає нинішній глава ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов, що ви маєте намір йому протистояти?», Анатолій Карпов відповів: «Знає і боротиметься. Нехай бореться. Висунення вже пройшли: Московська федерація, Тульська, Воронезька, Челябінська... Підтримка в Росії мені дуже важлива, але голосувати будуть представники країн».
Вибори президента ФІДЕ відбудуться у вересні 2010 року в Ханти-Мансійську, де пройде 81-й конгрес ФІДЕ і відбудеться Всесвітня шахова Олімпіада. Як раніше заявив нинішній глава федерацїї Кірсан Ілюмжинов, він знову балотуватиметься на цей пост.
Востаннє вибори президента ФІДЕ проходили 2006 року. Цікаво, що напередодні їх Анатолій Карпов, коментуючи діяльність Ілюмжинова, заявив в одному інтерв’ю: «Робота Ілюмжинова має дивний ефект. Він приділяв деяку увагу шахам і зміг залучити в них чималі кошти. Однак авторитету так і не заробив. Напевно, тому що результати роботи виявилися сумними. Звання чемпіона світу сьогодні повністю дискредитовано. Один за одним зникають міжнародні турніри. У ФІДЕ панує диктат і свавілля. Давно поламаний порядок внесення пропозицій і прийняття рішень. Багато рішень, навіть якщо за їх прийняття проголосували делегати, нелегітимні на всі сто відсотків. Проблема Ілюмжинова в тому, що він не знає шахи глибоко. Та й команду помічників набрав дуже підозрілу».