Славетний киянин, якого називали «богом танцю», який був президентом Всесвітньої ради танцю ЮНЕСКО і Французької академії балету, професором Сорбонни, Сергій Лифар свого часу сказав: «Український танець і Київський балет — це перший Надзвичайний і Повноважний Посол України, котрий відкрив світові неповторну красу нашої національної культури і щедру душу нашого народу». Нині це чудове висловлювання можна поповнити й спортивним танцем, який гідно презентує Україну в світі. Саме завдяки високому іміджу наших вітчизняних пар і тренерів Київ, Харків і Одеса стають спортивно-танцювальною Меккою.
Значний внесок у це зробила, зокрема, заслужений тренер України, президент дитячо-юнацького спортивно-танцювального центру «Спорт-Данс» Валентина Федорчук. Нещодавно у столичному Палаці спорту відбулися традиційні змагання «Парад надій», організатором якого от уже 21 рік є пані Федорчук. І хоча з роками стає все важче провести великомасштабні змагання, Валентині Володимирівні це вдається. Цього року XXІ турнір «Парад надій» зібрав близько тисячі спортсменів із п’яти країн (торік їх було 1050), які презентували 153 клуби. І судді до нас приїхали елітні. А ніщо так не приваблює учасників, як «зоряне» суддівство, перед яким хочеться продемонструвати свій талант і результати праці.
Програма була надзвичайно насичена, пари змагалися зі стандарту й латини, від «бебі» до сеньйорів за віком. Апофеозом турніру став Кубок світу ІDSA (Міжнародної ассоціації спортивного танцю, президент Святослав Влох) з латиноамериканської програми, і ця пристрасна феєрія на паркеті зробила оті два дні справжнім святом спорту і мистецтва. Особливо ефектним видався фінал Кубку світу серед дорослих (тут змагалися 46 пар із 35 клубів). Шість пар-фіналістів фахівці уявляли собі саме так і заздалегідь — вони на сьогодні найсильніші, їхні прізвища вгорі підсумкових протоколів чемпіонату України-2010, «Kиїв Опен-2009», міжнародних змагань в Одесі, Харкові, Іллічівську... І тренери-лідери теж відомі: Святослав Влох, Валентина Федорчук, Сергій Францен, Костянтин Бобрусь, Олег Кочнєв, Юрій та Яна Васютяки... Інтрига фіналу увінчалася очікуваним результатом: визнаний лідер киянин-динамовець, заслужений майстер спорту Дмитро Влох із новою партнеркою Катериною Вагановою яка замінила досвідченішу Ольгу Урумову, без особливих перешкод дісталися найвищої сходинки п’єдесталу. За ними розташувалися харків’яни Ігор Яременко — Яна Ярославська та їхні земляки Сергій і Дар’я Числови.
— Мені подобається не лише результат, і не тільки те, що пари прогресують, а й їхнє ставлення до танцю. Вони так «викладалися», так прагнули сподобатися глядачам! І фіналісти протанцювали двадцять танців у чотирьох турах, — поділився спостереженням екс-чемпіон світу з латиноамериканського секвою Сергій Рюпін.
— На тренуваннях маємо навантаження вдвічі-втричі більші! Тож до останнього танцю — джайву не дійшла виснаженою. А улюблений мій танець — румба, пристрасна і лірична водночас, — ділиться враженнями Катя Ваганова (до речі, родичка знаменитого хореографа Агрипини Ваганової), студентка Московського університету культури і мистецтв.
Кожен турнір — наука для тих, хто хоче вчитися. Як сподобатися суддям? Як витримати психологічний тиск? Як опанувати нерви, коли здається, що сьогодні — «не твій» день? Цьому, зокрема, навчає і такий великий турнір, як «Парад надій», і такий досвідчений тренер, як Валентина Федорчук.
Спасибі спонсорам, партнерам, меценатам, благодійникам, Міністерству в справах сім’ї, молоді та спорту, Асоціації спортивного танцю України та іншим численним помічникам за те, що «Парад надій» відбувся вже в 21-й раз. Із ним життя наповнюється новим змістом.