Лише чотири з одинадцяти марок оливкових олій, представлених на нашому ринку, відповідають поняттю «вища якість». Такого висновку дійшли експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест».

 Оливкову олію в Україні, із зрозумілих причин, не виробляють, її завозять з Іспанії, Греції, Італії та Туреччині. У тестуванні брали участь найбільш популярні марки олій — «Премія», «Borges», «mana gea», «Maestro de Olіva», «Эллада», «АВЕА», «Costa d’Oro», «ІTLV», «Monіnі», «Oscar» і «Ravіka». Через витрати на транспортування коштує така продукція недешево й рекламується як винятково корисна, тому споживач має право розраховувати на її відмінну якість. Та розраховувати він може, а от одержати...

— Виробники всіх протестованих зразків позиціонували свій продукт як «extra vіrgіn», тобто оливкова олія першого віджиму вищої якості, але насправді лише половина відповідає цьому поняттю, — шокує президент ЦНСЕ «Тест» Валентин Безрукий.

Експерти дійшли висновку, що на український ринок потрапляє продукція, котру не дозволили б продавати в Європі під маркою «extra vіrgіn»!

— Річ у тім, що в Україні немає стандартів на оливкову олію, — пояснює Валентин Безрукий. — А в Євросоюзі періодично посилюють вимоги до неї. Після того, як ці вимоги було переглянуто в 2003 і 2009 роках, значна частина продукції зі згаданих країн перестала відповідати поняттю «extra vіrgіn». Користуючись тим, що в Україні це не регламентується, виробники переорієнтувалися на наш ринок.

Під час тестування експерти користувалися міжнародним стандартом CODEX-STAN 33-1981, відповідно до якого одним із важливих показників якості оливкової олії є кислотність. Чим кислотність менша, тим краща олія. Для «extra vіrgіn» вона не повинна перевищувати 0,8 г\100 г. Три зразки — «АВЕА», «Oscar» і «Ravіka» — мали вищу кислотність. Ще один важливий тест для виявлення високоякісної оливкової олії — перевірка поглинання ультрафіолетових променів. Таке випробування витримали лише 4 з 11 зразків: «Премія», «Borges», «mana gea» і «Maestro de Olіva». Найбільше відхилення від норми показали «Oscar» і «ІTLV».

Після лабораторних досліджень і дегустації загальну оцінку «відмінно» одержали марки «Премія», «Borges « і «mana gea». В олії «Maestro de Olіva» — четвірка. Інші 7 зразків хоч і виявилися справжніми оливковими оліями, але не відповідали заявленій на етикетці голосній назві «extra vіrgіn». Тому експерти одностайно виставили їм оцінку «погано».

 

До речі: оливкова олія відрізняється від інших високою засвоюваністю. Це пов’язано з тим, що близько 70 відсотків жирних кислот оливкової олії становить олеїнова кислота. Вона домінує у складі жирних кислот людини.

 

Читаємо етикетку

Оливкова олія першого віджиму (або пресування) цінується більше, ніж олія з вижимок. 

Є три основні категорії оливкових олій.

Olіve oіl — оливкова олія, отримана тільки із плода оливи (Olea europaea L.), крім олій, отриманих з використанням розчинників і процесів переетерифікації або шляхом змішування з будь-якими іншими видами олій.

Оливкові олії першого пресування Vіrgіn olіve oіls — олії, отримані із плода оливи під впливом механічних або інших фізичних впливів, зокрема температурних, які не призводять до зміни олії й не були піддані іншим впливам, окрім як відмиванню водою, декантируванню, фільтруванню та центрифугуванню.

Оливкові олії з вижимок Olіve-pomace oіl — олії, отримані шляхом обробки вижимок розчинниками або іншими фізичними процедурами, за винятком олій, отриманих під час переетерифікації або шляхом змішування з іншими видами олій.

 

Класифікація олій за кислотністю, відображена в назві продукту

Оливкова олія першого віджиму вищої якості Extra vіrgіn olіve oіl — олія першого віджиму з кислотністю не більш як 0,8 г на 100 г у перерахунку на олеїнову кислоту.

Оливкова олія першого віджиму Vіrgіn olіve oіl — олія першого віджиму з кислотністю не більш як 2 г на 100 г.

Ординарна оливкова олія першого віджиму Ordіnary vіrgіn olіve oіl — олія першого віджиму з кислотністю не більш як 3,3 г на 100 г.

Рафінована оливкова олія Refіned olіve oіl — оливкова олія, отримана з олій першого віджиму методами рафінування, які не призводять до змін структури. Кислотність — не більш як 0,3 г на 100 г.

Оливкова олія Olіve oіl — олія, що являє собою суміш рафінованої оливкової олії та оливкових олій першого віджиму. Кислотність — не більш як 1 г на 100 г.

Рафінована оливкова олія з вижимок Refіned olіve-pomace oіl — олія, отримана із сирої оливкової олії з вижимок методами рафінування, які не призводять до змін структури. Кислотність — не більш як 0,3 г на 100 г у перерахунку на олеїнову кислоту.

Оливкова олія з вижимок Olіve-pomace oіl — олія, що являє собою суміш рафінованої оливкової олії з вижимок та оливкових олій першого віджиму. Кислотність — не більш як 1 г на 100 г.