Це раніше для економії сімейного бюджету господині переважно винаходили страви з картоплі, капусти, буряку та моркви: по-перше — дешево, по-друге — корисно! Сьогодні ціни на ці продукти «кусаються».
За кілограм моркви на ринку просять від 6 до 7 гривень, капуста й буряк вийшли на той само рівень. І навіть цибуля, якої в області завжди вирощували достатньо, зрівнялася у вартості із завезеною із Криму — 7 гривень. Ось уже місяць стабільно тримає ціну на базарах картопля — 6 гривень. А якщо всі ці сільгосппродукти купувати в супермаркетах, то до ринкової вартості кожного з них потрібно «накинути» ще по 2 гривні.
Подумати тільки: багата на чорноземи Луганщина не в змозі себе забезпечити найнеобхіднішим набором овочів. Капусту, картоплю, моркву, часник і навіть цибулю завозять з інших регіонів і країн. Тож покупець змушений оплачувати авіа- та автоперевезення тих товарів, які з успіхом можна вирощувати в місцевих господарствах.
Одна із причин — не можемо зберегти врожай, а отже, немає сенсу його вирощувати. Послуговуючись такою логікою, багато сільгоспвиробників скоротили площі під овочами. Навіть Станично-Луганський район, що традиційно спеціалізувався на вирощуванні овочів, сьогодні переорієнтувався на інші, економічно вигідніші культури. На нещодавній нараді в голови облдержадміністрації було ухвалено рішення про негайну інвентаризацію овочевих складів. Хочуть з’ясувати, кому їх віддано в оренду і на яких умовах. Ухваливши рішення щодо істотного розширення площ під овочеві культури, в області мають намір у найкоротший термін провести інвентаризацію мережі поливних систем. Крім того, разом з очільниками міст і районів повинні вдосконалити систему споживкооперації.
Але це буде завтра, а сьогодні забезпечувати споживачів овочами за доступними цінами й у потрібному асортименті покликані щотижневі сільгоспярмарки. На постійній основі на території області працює 121 ринок, але тільки 9 — продовольчі.
Що почім на ринках та в магазинах Луганщини
Хліб — 2,50 — 4,0 грн.
Молоко — 5,0 — 6,0 грн. за літр
Борошно (кг) — 5 грн.
Масло вершкове (кг) — 35—49 грн.
Сало (кг) — 30—50 грн.
М’ясо (свинина, кг) — 25—50 грн.
М’ясо (яловичина, кг) — 25—50 грн.
Олія (літр) — 10—12 грн.
Яйця (десяток) — 8—9 грн.
Цукор (кг) — 10—11 грн.
Картопля (кг) — 6—12 грн.
Морква (кг) — 5—8 грн.
Буряк (кг) — 6—8 грн.
Яблука (кг) — 5,5—8 грн.