Усі ми щодня щось купуємо, можливо, й не здогадуючись, що фактично укладаємо щоразу договір купівлі-продажу. Так, коли ми заходимо до магазину і купуємо хліб, то це є укладенням договору роздрібної купівлі-продажу. Суть його полягає в тому, що продавець зобов’язується передати покупцеві товар, а покупець зобов’язується прийняти товар і оплатити його.
Для нас як споживачів головним є такий момент. Якщо продавець пропонує до продажу визначений товар на визначених умовах, то ми й маємо отримати цей товар на цих умовах. Пропозиція товару в рекламі, каталогах або інших описах є публічною пропозицією, якщо товар чітко ідентифікований і вказана його ціна. Виставлення товару або демонстрація його зразків у місцях продажу також є публічною пропозицією. Продавець зобов’язаний її виконати відповідно до тих умов, що ним зазначені в рекламі, каталозі, на стенді. Наприклад, якщо на полиці супермаркету виставлено товари із зазначенням їх ціни — це є пропозицією, і товар підлягає продажу відповідно до вказаної ціни. Досить часто трапляються випадки, коли на касі товар проходить за іншою ціною, ніж вказано на товарі. Касири пояснюють, що нові ціни ще не встигли вивісити, однак їх введено в базу. Сміливо заявляйте претензію і вимагайте продажу за ціною, що вказана в торговому залі, оскільки продавець зобов’язаний продати товар саме за цією ціною.
На підтвердження укладення договору продавець зобов’язаний видавати певні розрахункові документи. У сучасних умовах таким документом зазвичай є чек касового апарату. І тут варто наголосити: якщо покупка є істотною, обов’язково беріть чек (вимагайте, якщо його не дають) і зберігайте, поки не використаєте товар або поки не закінчиться гарантійний термін. Якщо магазин не обладнаний касовим апаратом, або ж у разі купівлі на ринку, можуть видаватись накладні, квитанції або інші розрахункові документи. Тоді варто простежити, щоб було зазначено продавця товару (його повну назву, адресу, телефон), предмет покупки, її ціну, а також дату. На такому документі має стояти печатка організації або штамп та підпис продавця. Тож ви матимете можливість довести факт покупки, тобто укладення договору, та зможете захистити свої права.
Важливо щоб дата, яка вказується в документі, відповідала дійсності. У касовому чеку, звичайно, час встановлюється автоматично, а от коли виписується чек вручну, то варто це проконтролювати. Дата придбання має велике значення в разі звернення для усунення недоліків за гарантією.
Перевіряйте також касові чеки: чи справді ви придбали всі товари, що там зазначені, чи не включено інші товари, чи відповідає ціна тій, що вказана в торговельному залі.
Окрім того, на низку товарів (побутова, аудіо-, відеотехніка та ін.) додатково видається гарантійний лист. Уважно простежте за його правильним заповненням та наявністю печатки продавця. Про гарантію та термін придатності ми говоритимемо в подальших публікаціях.
І насамкінець: будь-які умови договору, які встановлюються продавцем та обмежують права покупця порівняно з правами, встановленими законодавством, є недійсними. Окрім того, покупець має право на відшкодування збитків, завданих йому продавцем унаслідок використання ним переваг свого становища.
Ігор САНДУГЕЙ, юрист.