Новосели ті, хто вистояв у квартирній черзі більш як 30 років
Днями уряд роздавав квартири народу. Привселюдно. Озвучила цю акцію небаченої щедрості міністр праці й соціальної політики Людмила Денісова. Офіційно це звучало як розподіл Кабміном усіх квартир (5561), викуплених у рамках антикризової програми в будівельній галузі. Обійшлася ця частина програми в більш ніж 1,5 млрд. грн. 65% «урядових» квартир одержали вчителі, лікарі, сироти, інваліди, які перебували в черзі за житлом більш як 30 років. 35% апартаментів дісталося держслужбовцям. Тим самим, за словами Денісової, «практично завершено антикризову програму в будівельній галузі».
Експерти кажуть: будівництво найбільше постраждало від кризи. За даними Держкомстату, торік в Україні було уведено в експлуатацію 6,399 млн. кв. м житла, що на 39% менше, ніж 2008-го. Але ця галузь за розумної державної підтримки може швидко оправитися від застійного шоку й допомогти стати на ноги супутнім галузям економіки — металургії, хімічній, деревообробній промисловості та ін. А нині будівельні роботи ведуться лише на 40% об’єктів.
Будівельна палата України, Всеукраїнський союз виробників будівельних матеріалів і виробів та Українська будівельна асоціація звернулися з відкритим листом до Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради і глави Нацбанку, в якому вимагають вжити невідкладних заходів для виведення галузі з кризи.
Будівельники наполягають на урядовій експертній оцінці стану справ в інвестиційно-будівельному комплексі й розробці державної програми відродження будівництва. Необхідно також схвалити держпрограму будівництва доступного житла. Від Нацбанку профільні організації очікують цільові кредитні програми підтримки банків, що фінансують будівництво під заставу майна.
Нинішнє заморожування будмайданчиків багато експертів пов’язують із істотним падінням попиту на квадратні метри. Якщо вірити статистиці, то за останню п’ятирічку в Україні на душу населення побудовано 0,8 кв. метра. Це в 7,5 разу менше, ніж у США, вдвічі менше, ніж у Польщі, Росії, Угорщині. Отже, далеко не всі співвітчизники вирішили своє квартирне питання. І, судячи з темпів будівництва й цінової політики на ринку нерухомості, це питання зіпсує життя ще не одному поколінню українців. Попит на житло є, відсутня фінансова можливість його придбання. Населення не інвестує гроші в будівництво, що невдовзі призведе до виникнення дефіциту житла на первинному ринку. І за всіма законами ринкової економіки попит за нестачі пропозиції спричинятиме зростання цін. Коло замкнулося. І дріб’язкова (стосовно глобальності проблеми) акція уряду, широко іменована «антикризовою програмою в будівництві», не розв’язує всіх проблем галузі. Хоча й створює видимість діяльності... Хоча ті, хто одержав від Кабміну довгоочікувані ордери, можуть думати інакше.