Уперше за останні десятиліття в Луганську відверто і з великою тривогою заговорили про проблеми бродячих собак
Убивають нецивілізованим способом
Луганські захисники бездомних тварин вважають, що собак умертвляють забороненими препаратами. На підтвердження сказаного ініціатор створення притулку для бездомних чотириногих у Луганську Оксана Ійалекхуе навела чимало прикладів, м’яко кажучи, нецивілізованого способу ліквідації собак. Ветеринар ветеринарної клініки «Друг» Юлія Бедарєва роз’яснила:
— При правильній евтаназії тварина не повинна мучитися. Коли застосовується дитилін, собака непритомніє, блокується його дихальний центр — і протягом декількох секунд серце зупиняється. У тих випадках, які спостерігала Оксана, швидше за все, застосовували нервово-паралітичну отруту. Залежно від доз тварина мучиться від півгодини до двох годин. До того ж, як розповідають очевидці, часто їх закопують у землю майже живими. Використовується заборонений препарат, а не дитилін, отже, йдеться про грубе порушення законодавства.
Завів домашнього улюбленця — пропиши його на своїй житлоплощі
За попередніми даними міськвиконкому, у Луганську налічується від 3 до 4 тисяч бездомних тварин. Незважаючи на щоденне винищування 40 особин, їхня кількість не знижується. Отже, одного лише відстрілу мало, резюмують захисники і пропонують свій варіант вирішення проблеми. Насамперед, вважають вони, потрібно встановити суворий облік свійських тварин. Скажімо, якщо людина заводить собаку — нехай зареєструє цей факт в ЖЕКу. Далі пропонується, щоб у домашніх собак були спеціальні чипи (це коштує 50 гривень), а також стерилізувати їх. Зрозуміло, за винятком племінних порід. У цьому випадку, якщо хазяїн і випустить свого кобеля погуляти, то можна вже не боятися, що в якоїсь бродяжки від нього з’являться цуценята.
— Якщо люди відмовляться це робити, треба їх штрафувати або змушувати купувати патент на право розведення собак, як це зробили в Європі, — вважає Оксана. — За рахунок цих податків можна буде стерилізувати собак у незаможних хазяїв. Але таку роботу потрібно проводити поступово, обережно, інакше більшість хазяїв просто викине своїх вихованців на вулицю.
Ще один спосіб розв’язання проблеми із бродячими тваринами захисники вбачають у... «зменшенні кормової бази». Йдеться про смітники, за рахунок яких живуть собаки.
До речі
У Луганську вже діють притулки для покинутих тварин. Один з них називається «Дай лапу». Захисникам тварин допоміг його створити один підприємець. Але адресу притулку тримають у секреті, бо бояться, що сюди почнуть зносити всіх бездомних тварин, а притулок їх прийняти не зможе. Сьогодні в ньому — 88 собак і вже є труднощі з годівлею. Утримання однієї тварини на добу обходиться в 5 грн., але й ці гроші потрібно звідкись взяти. Тому захисники тварин оббивають пороги Луганського міськвиконкому й наполягають на створенні муніципального притулку для собак.
Але міська влада вважає, що собак вигідніше знищувати, ніж утримувати. За небажанням створювати такий притулок захисники тварин бачать не тільки фінансові проблеми, а й комерційні інтереси тих, хто займається відстрілом. Скажімо, на винищування одного собаки потрібно 80 гривень. Відповідні служби звітують про щоденне винищування приблизно 40 особин. Але відстежити точну кількість убитих собак майже неможливо.