У читальній залі Державного архіву Житомирської області відкрито виставку документів, фотознімків та періодичних видань до 130-річчя від дня народження видатного лікаря Олександра Гербачевського.
Це справді легендарна постать в історії медицини України. Випускник Київського університету св. Володимира, під час Першої світової війни він лікував поранених у польових шпиталях. У 1921 році після демобілізації з армії Олександр Федорович приїхав до Житомира, де через деякий час очолив лікарню Червоного Хреста (нині обласна лікарня). У цьому закладі він пропрацював до 1972-го.
Про авторитет Гербачевського свідчить такий факт з його біографії: 1928 року за значні досягнення лікарю випала честь поїхати в закордонне відрядження до Німеччини. Там він спілкувався з відомими медиками, а в подарунок отримав рентгенівський апарат.
Протягом усього життя видатний хірург, Герой Соціалістичної Праці, автор 15 наукових праць дбав про запровадження новацій у медицині. На території обласної клінічної лікарні, що тепер носить його ім’я, Олександру Гербачевському встановлено пам’ятник.
Житомир.