Вибори до місцевих рад можуть розпочатися, незважаючи на рішення Верховної Ради України про відміну їх проведення 30 травня. Таку думку висловили вчора представники громадських організацій під час прес-конференції.
Представники більш як ста громадських об’єднань з усіх регіонів країни подали позови до Окружного адміністративного суду м. Києва з вимогою скасувати постанову Верховної Ради України як незаконну. А з першого березня вони почали масово подавати позови в місцеві суди про оскарження бездіяльності місцевих рад, на які виборчим законодавством покладено обов’язок не пізніше 28 лютого 2010 року сформувати територіальні виборчі комісії.
Наразі громадські організації очікують, що місцеві суди, з огляду на актуальність цієї проблеми, оперативно розглянуть позовні заяви та зобов’яжуть місцеві ради розпочати виборчий процес у регіонах.
За словами фахівця з конституційного права Володимира Чорновуса, суди аж ніяк не зможуть знехтувати рішенням Конституційного Суду України від 10 червня 2009 року. У ньому чітко визначено, що норми Конституції не дають підстав Верховній Раді України відміняти вже призначені чергові або позачергові вибори до органів місцевого самоврядування. У свою чергу Орест Парубчак, голова ГО «Львівська громада» заявив, що громадські організації Львівщини ініціювали звернення до депутатів місцевих рад усіх рівнів скласти свої повноваження 27 березня 2010 року.
А на думку голови ГО «Громадський форум Івано-Франківська» Юрія Солов’я, після вердикту суду парламент має внести зміни до виборчого закону щодо скорочення кампанії до 60 днів, а Кабінет Міністрів — ухвалити рішення про їх фінансування. Отож вибори можуть таки відбутися 30 травня.