Так вважають учасники других Всеукраїнських національних зборів лідерів місцевих громад та громадських організацій, що відбулися вчора у Києві
При цьому лідери місцевих громад наголошують, що їхній висновок базується на ухваленій ще у 2007 році Парламентською асамблеєю Ради Європи резолюції «Функціонування демократичних інституцій в Україні», в якій зазначається, що виборча система країни, а саме норми законів «Про вибори народних депутатів України» та «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» не відповідають європейським стандартам. Тобто ПАРЄ ще 2007 року закликала нашу країну «передбачити зміну системи виборів до Верховної Ради, наприклад, шляхом запровадження відкритих партійних списків, у яких виборці змогли б вказувати свої уподобання стосовно конкретних кандидатів, включених до партійних списків політичними партіями, та шляхом поділу країни на виборчі округи».
Як зазначив один із учасників зборів, народний депутат України трьох скликань Анатолій Раханський (котрий протягом десяти років очолював два комітети ПАРЄ, а нині є почесним членом цієї міжнародної організації), без зміни виборчого законодавства не тільки не вдасться досягнути позитивних змін, а й це загрожує втратою парламентаризму. «Нинішнє виборче законодавство позбавляє громадян права бути обраними, оскільки для цього потрібно бути членом якоїсь партії, а тому ми не маємо народних депутатів, обраних у конкретному окрузі та підзвітних виборцям», — зазначає він. На думку А. Раханського, виборче законодавство потрібно змінити так, щоб партії висували своїх кандидатів на конкретному мажоритарному округу та щоб майбутній народний обранець був підзвітний конкретним виборцям.
Зауважимо, що протягом останнього року до Верховної Ради було внесено низку законопроектів, котрі передбачали запровадження мажоритарної системи виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Проте деякі з цих документів уже майже рік лежать без руху, як от законопроект, внесений народним депутатом Владиславом Каськівим (реєстр. №2270-2), а деякі, зокрема законопроект уже екс-глави держави Віктора Ющенка (реєстр. №5503), відкликано.
З огляду на це, учасники других Національних зборів лідерів місцевих громад та громадських організацій розробили та запропонували базові принципи змін, котрі потрібно покласти в основу нового виборчого законодавства. Ці пропозиції, зокрема, передбачають, що депутати повинні обиратися виборцями конкретних виборчих дільниць, що дасть змогу усунути диктат верхівки партії над депутатами та надасть їм можливість висловлювати власну позицію під час ухвалення будь-якого рішення. Разом з тим пропонована виборча система має поєднувати найкращі риси мажоритарного та пропорційного принципів, коли кандидата у депутати повинна висувати партія, проте на конкретному виборчому окрузі. А щоб депутати відповідально ставилися до своїх обов’язків, пропонується ухвалити закон про відкликання народних депутатів та депутатів місцевих рад, у якому мають бути чітко виписані підстави та механізм автоматичного позбавлення депутатського мандата.
На думку координатора зборів, директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна, застосування цих принципів під час розробки нових редакцій законів «Про вибори народних депутатів України» та «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» дозволить усунути існуючу кланово-корпоративну систему та сформувати на всіх рівнях відповідальну владу, котра опікуватиметься інтересами громадян. В ухваленій учасниками зборів резолюції констатується, що ситуація з проведенням місцевих виборів, зокрема, скасування виборів 30 травня 2010 року, стала критичною внаслідок невиконання Україною положень резолюції ПАРЄ про необхідність зміни виборчого законодавства. Виходячи з цього, лідери місцевих громад звернулися до Верховної Ради з вимогою заслухати нарешті резолюцію ПАРЄ та виконати викладені в ній вимоги. Також окреме звернення із закликом здійснювати постійний моніторинг виконання Україною своїх зобов’язань направлено голові Моніторингового комітету ПАРЄ.
Народний депутат України ІІ, ІІІ, ІV скликань, почесний член ПАРЄ з 2006 р. Анатолій Раханський, директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін, міський голова Фастова (Київська область) Володимир Тимофієв (зліва направо) під час других Всеукраїнських національних зборів лідерів місцевих громад та громадських організацій.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.