Від пам’ятника засновникам столиці залишився порожній човен. Усіх його пасажирів — Кия, Щека, Хорива та сестру їхню Либідь — «переселили» до художньо-виробничого комбінату «Художник». Сюди ж у найближчому майбутньому планують перевезти й рештки «судна». Щоправда, прості кияни особливої довіри до дій столичної влади не мають. Одразу після завалення монумента (а за офіційною версією — планового демонтажу) в місті почалися розмови на кшталт: пам’ятник знищили спеціально, щоби звільнити територію. Мовляв, назад княжу сім’ю уже не повернуть. Підкинули хмизу в багаття і повідомлення ЗМІ про недбале ставлення до демонтованих частин монумента. Буцімто, Кия і його братів викинули, наче на смітник: полишили в снігових кучугурах просто неба на подвір’ї комбінату «Художник». Та офіційна позиція інакша.
— Не викинули, а спеціально поклали на м’яку снігову подушку, щоб не понівечити, — розповів у ексклюзивному інтерв’ю «Голосу України» начальник Головного управління охорони культурної спадщини КМДА Руслан Кухаренко. — Окремо на дерев’яному постаменті лежить Либідь.
Чутки про продаж земельної ділянки, на якій стояв монумент, пан Кухаренко також відкидає:
— Ця територія належить до об’єктів, які не підлягають приватизації. А тому пам’ятник обов’язково з’явиться на своєму місці в тій чи іншій формі.
Робити вирішили нових засновників — бронзових. Та перед тим, як мідні скульптури братів буде списано «у запас», з них віділлють гіпсові копії. Останні доопрацює авторський колектив. До слова, працюватимуть над новим пам’ятником ті ж, хто й 28 років тому: Стефан Загайкевич, Володимир Шолудько та інші.
— Зараз ми повинні демонтувати сам човен, — каже Р. Кухаренко. — Коли ми знімали Кия, Щека та Хорива, то кран ставав на подіум, під яким розташована насосна станція фонтана. І вже тоді ми зрозуміли, що необхідно робити підставки під кран, щоб той не пошкодив насосну станцію. Тому було вирішено човен не демонтувати, поки не проведемо серйозних інженерних розрахунків. Сподіваємося, що цього тижня нам це зробити все ж вдасться.
Та на заваді ще одна проблема — брак коштів. «Найголовніше — затвердити бюджет країни. І якби фінансування почалося уже зараз, то ми могли б встигнути до Дня Незалежності». До речі, задля цього в КМДА розглядають ідею взяти кошти на реставрацію пам’ятника в кредит в одному з банків.
А тим часом на міські скульптури чекає рейд. Обстежать усіх: Володимира Великого, Батьківщину-матір і навіть монумент Незалежності. Та найбільше «дістанеться» монументам, зробленим за подібною до засновників Києва технологією. Це — пам’ятник морякам Дніпровської військової флотилії та скульптури звірів біля зоопарку. Уже найближчим часом їх буде «простукано», а, можливо, навіть просвічено на УЗД.