Поки що невідомо, чи зізнався у скоєнні злочину В. Лозінський (на знімку). Не кажуть про це ні в Генпрокуратурі, ні в СБУ. За словами одного із членів слідчо-оперативної групи, переступивши поріг прокуратури, Лозінський був не дуже-то схильний до відвертих і тим паче щиросердечних визнань своєї провини, пишуть деякі ЗМІ.

 

У принципі, це його право, гарантоване Конституцією, — каже слідчий з особливо важливих справ. — Але річ у тому, що він, схоже, тримає ту ж лінію, що й раніше, — мовляв, Валерій Олійник сам винен у своїй трагічній загибелі, оскільки саме він нібито напав на Лозінського, начальника Голованівського райвідділу міліції Михайла Ковальського і прокурора району Євгена Горбенка, які об’їжджали угіддя, і їм через обставини, що склалися, довелося захищатися і застосовувати зброю.

Співбесідник одного з видань вважає, що такої тактики Лозінський дотримується тому, що «не знає, які матеріали є у слідства і яка зібрана доказова база, тому й сподівається вийти сухим із води». Але насправді «все свідчить проти нього, і він це незабаром зрозуміє». Слідчий додав також, що Лозінський стверджував, ніби «не знав про оголошення в міжнародний розшук і думав, що все ще перебуває під підпискою про невиїзд».

Нагадаємо, що колишній депутат Верховної Ради від Блоку Юлії Тимошенко, якого півроку розшукували правоохоронці, добровільно прийшов до прокуратури. Колишнього народного депутата до Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України привіз його знайомий на власному автомобілі. Вони приїхали в понеділок, 1 березня, близько 10-ї години ранку. Як розповів «Голосу України» начальник прес-служби ГПУ Юрій Бойченко, напередодні слідчі прокуратури та СБУ встановили місце перебування Лозінського — останнім часом він жив у Криму.

«У нього не було виходу. Якби він не здався, його доправили б до нас оперативні працівники. Адже коли він їхав із Криму до Києва до самих дверей слідчого управління Генеральної прокуратури його супроводжували. Там його і було затримано. Сьогодні суд визначить міру запобіжного заходу (3 березня. — Авт.). Він, швидше за все, буде заарештований. Нині колишній депутат, якого звинувачують у вбивстві громадянина Валерія Олійника на полюванні у мисливських угіддях Голованівського району Кіровоградської області 16 червня минулого року, дає свідчення. Однак зазначу, що це не була явка з повинною. Адже Лозінський більше півроку перебував в міжнародному розшуку. А здатися слідству необхідно було одразу після висунення обвинувачення у скоєнні цього тяжкого злочину», — зазначив «Голосу України» Ю. Бойченко.

З неофіційних джерел стало відомо, що вийти на слід Віктора Лозінського допомогла «хитрість» самих правоохоронців. Мовляв, вирішальну роль зіграло їхнє рішення відпустити на волю начальника Голованівського райвідділу міліції Кіровоградської області Михайла Ковальського, який проходить як співучасник цього жахливого вбивства. Пана Ковальського відпустили у грудні минулого року під підписку про невиїзд. Нібито він, опинившись на волі, зв’язався з Лозінським по телефону. Дзвінок був зафіксований оперативниками. Так встановили місцеперебування колишнього депутата. Однак цю версію подій речник Генпрокуратури не підтвердив, але і не спростував. «Про це говорити я не буду. Як встановили місце перебування колишнього депутата — таємниця слідства», — сказав Ю. Бойченко.

Наприкінці лютого затримали ще одного підозрюваного у справі Лозінського — єгеря Голованівського лісництва Василя Перепелицю. Йому висунули обвинувачення за трьома статтями Кримінального кодексу України: приховування злочину, давання свідомо неправдивих свідчень і незаконне зберігання зброї. За інформацією Служби безпеки України він був «правою рукою» пана Лозінського. Затримали В. Перепелицю в Умані, нині він перебуває в слідчому ізоляторі. Водночас із цим Господарський суд Києва виніс ухвалу про повернення в державну власність лісових угідь загальною площею 26 тис. га. Їх орендувала на тривалий термін фірма В. Лозінського «Мисливське господарство «Голованівське».

Про підозріле вбивство у Голованівську на Кіровоградщині першим сповістило Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Там кажуть, що після їхнього повідомлення деякі соратники Лозінського стали на його захист. Мовляв, це був напад на депутата, а той лише захищався. Тепер вони вимагають покарати колишнього депутата, а також його співучасників.

Нині У Генпрокуратурі перевіряють дані про інші злочини колишнього народного обранця: здирництво і підробка документів. Йому світить від 7 до 10 років в’язниці.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голосу України).