Аксіома цивілізованих стосунків, зокрема, і між тими, від кого залежить життя сільських територіальних громад — місцевих рад і приватних сільгоспвиробників, що працюють на їхній території, визначається сухою юридичною фразою: «Усі ділові взаємовідносини між суб’єктами ринку регламентовано в законодавстві і в тих умовах, які сторони передбачили в обопільній угоді». Мова про це зайшла не випадково, адже саме тепер відбувається важливий для територіальних громад процес — укладання угод про соціально-економічну співпрацю між сільськими радами і господарниками на новий господарський рік. 
Не секрет, що в деяких рай-онах Сумщини, наприклад, у тому ж Охтирському, проблем із цим вистачає й сьогодні, хоча зв’язки, як цього вимагає законодавство, давно мали б бути налагоджено. Та голови територіальних рад неодноразово зазначали, що сільськогосподарські приватні підприємства, особливо там, де працюють немісцеві інвестори, або взагалі не бажають укладати такі угоди, або, уклавши, виконують їх як мокре горить. Думалося, що така ситуація повсюди. Однак, з’ясувалося, зовсім ні. Скажімо, у сусідньому Великописарівському районі минулого року 15 сільських рад співпрацювало із приватниками саме на основі раніше укладених соціально-економічних угод на загальну суму більш як 440 тисяч гривень, а загалом передбачені умови реалізовано на 98 відсотків. Причому у Великописарівському районі налагодили співпрацю не лише з місцевими підприємцями, а й з інвесторами з інших регіонів України. Зокрема, стовідсотково виконали свої зобов’язання перед сільськими громадами власники з ТОВ «Україна», де працює запорізький інвестор, підприємства «Сумиагро» з інвестором із Дніпропетровщини...
Щоправда, це не значить, що в районі все йде гладко, немає проблем, над розв’язанням яких ще працювати й працювати. Приміром, тривалий час ніяк не вдається укласти соціально-економічну угоду між Кириківською сільською радою та власниками приватного підприємства «Кириківське». Не лежить у них душа до меценатства на користь односельців. І це, звичайно, стримує розвиток громади.
Якщо ж говорити про решту сільських рад, то процес укладання угод із приватними підприємствами про співпрацю в нинішньому господарському році вже розпочато. Планується, що завдяки цьому територіальні громади району отримають цього року щонайменше півмільйона гривень. Тож завдяки законодавчо налагодженим стосункам зі своїми приватними партнерами сільські ради Великописарівського району дедалі впевненіше почуваються справжніми партнерами, а не нахлібниками.
Наталія ЗАЇКІНА, Владислав ЖМУРКОВ.
Сумська область.