Подалі від Луганська

Луганці продовжують масово залишати своє місто. За останній тиждень гуманітарним коридором виїхало понад чотири тисячі людей. Тільки за одну добу можливістю переїхати в безпечне місце скористалися більш як 750 мешканців. Людей доводиться вивозити в супроводі українських військових, тому що бойовики постійно намагаються обстрілювати колони. Переселенців реєструють і розміщують на території області, підконтрольній українським силам, а також безплатними автобусами відправляють до Харкова і Києва.

Жити й працювати в Луганську стає дедалі важче. Немає електрики, води, зв’язку, в окремих мікрорайонах — газу. В пошуках води жителі обстежили всі куточки обласного центру й відкрили для себе можливості пожежних частин. Щоправда, вода тут технічна, але за певного обробітку її можна вживати в їжу, а головне — набрати безплатно. Сьогодні біля пожежних частин шикуються величезні черги — до 300 людей і більше. Містяни готові стояти по кілька годин, щоб зробити запаси. Однак таке скупчення населення в одному місці не подобається бойовикам «ЛНР». Були випадки, коли вони намагалися розігнати людей за допомогою автоматів і лякали снайперами, які «зараз одержать наводку про величезне скупчення народу і відкриють стрілянину». Але луганці на такі погрози не зважають.

Сьогодні «гуманітарний коридор» у Луганську почав працювати за новою схемою, і в жителів, які покинули місто, з’явилася можливість повернутися й вивезти своїх родичів. Для цього луганцям радять приїхати до Сватового й у пункті переселення проконсультуватись, як потрапити в Луганськ. Рухатися доводиться польовими дорогами, по території, контрольованій українськими військами. Багато хто вже скористався цим шляхом. За словами в. о. голови облдержадміністрації Ірини Веригіної, до поїздів з міста Сватового почали прикріплювати додаткові вагони. «За потреби ми відправляємо людей групами в Одесу, Бердянськ і Миколаїв», — додала чиновниця.

Захисників продовжують бити артилерією з Росії

Позиції сил антитерористичної операції на сході України продовжують посилено атакувати з території Росії. Зокрема, здійснено артилерійський обстріл блокпостів у районах населених пунктів Макарове і Комишне Станично-Луганського району, а також позицій українських силовиків у прикордонній зоні. На щастя, втрат серед силовиків немає, про жертви серед мирного населення поки що не повідомляється. За словами військового експерта Дмитра Тимчука, у зоні АТО спостерігається постійна зміна оперативної обстановки, що дозволяє говорити про роз’єднання угруповань «ЛНР» і «ДНР». Упродовж останніх днів у результаті успішних рейдів українських військ було знищено живу силу, озброєння й техніку бойовиків, однак ці успіхи частково нівелюються постійним поповненням, що надходить із Росії. «На сьогодні не бачимо прийнятних варіантів надійного блокування перекидань зброї і найманців з Росії головним маршрутом — через Краснодон і Суходільськ. Здійснити подібну операцію без масштабних втрат серед українських силовиків на даний момент неможливо», — змушений визнати Дмитро Тимчук.

ФАКТ

У Краснодоні озброєні бойовики на танку протаранили тролейбус. Як розповідають очевидці, танк на швидкості не зміг увійти в поворот і врізався в тролейбус, що стояв на зупинці. За попередніми даними, водій загинув, кілька пасажирів поранено.