Урегулювання ситуації в банківському секторі, на думку міжнародних експертів, — головний пріоритет для влади України на 2010 рік
Національний банк України вирішив ліквідувати «Трансбанк», повідомляється на веб-сайті Нацбанку. У п’ятницю таке рішення було прийнято і щодо банку «БІГ Енергія». У цих двох банках перебуває значна кількість коштів пенсіонерів, які не поверталися. Депозити обіцяє відшкодувати Фонд гарантування внесків, але з коштами на поточних рахунках можуть бути проблеми, прогнозують експерти.
Банківський сектор у 2009 році почав переживати, за словами банкірів, справжню «чистку»: у разі фінансових проблем у банки вводилася тимчасова адміністрація, що повинна була спробувати реанімувати роботу фінустанови. Експерти банківського сектору з жалем констатують, що тимчасові адміністратори українських банків діяли загалом неефективно. Тільки в лічених випадках вони знаходили інвесторів для банків — «Західінкомбанк» і «Промінвестбанк», але там інвестор був зрозумілий заздалегідь. Рекапіталізовані державою «Укргазбанк» і банк «Київ» — не беруться до уваги. Ну а у всіх інших випадках банки йшли під процедуру ліквідації.
До останнього часу тимчасові адміністратори працювали у 12 банках. За даними НБУ, станом на 26 лютого в стадії ліквідації перебувають 15 банків. У цьому списку і «старожили» — АТ «Градобанк» та КАБ «Слов’янський», і «новачки» — АКБ «Європейський», ТОВ КБ «Арма» та ін.
Нині НБУ узявся за ліквідацію ще двох банків — «БІГ Енергія» і «Трансбанку».
«Постановою НБУ від 1 березня 2010 року № 101 відкликані банківська ліцензія й ініційована процедура ліквідації АКБ «Трансбанк». З 2 березня припинені повноваження тимчасового адміністратора, правління, наглядової ради й загальних зборів АКБ «Трансбанк», — йдеться в повідомленні Нацбанку. Згідно з повідомленням ліквідатором «Трансбанку» призначено Олександра Андрійчука, повідомляє «Інтерфакс-Україна».
Як відомо, найбільший акціонер «Транс-банку» — почесний глава Партії зелених України Володимир Костерин. У «Трансбанку» перебували рахунки фонду «Україна 3000», очолюваного Катериною Ющенко.
Повідомленню про ліквідацію передував незаконний, з юридичної точки зору, аукціон з продажу активів «Трансбанку», що відбувся 25 лютого. Річ у тім, що про нього ні в місцевій, ні в загальнонаціональній пресі жодних офіційних повідомлень не було, хоча за погодженим НБУ порядком повідомлення про нього повинно бути опубліковане за 30 днів до його проведення. Утім, ця вимога не могла бути дотримана навіть теоретично, бо раніше оголошені аукціони на 15 і 20 січня, а також на 1 лютого не відбулися. Тим часом згідно з постановою Господарського суду міста Києва від 19 лютого 2010 року тимчасовому адміністраторові було заборонено проводити будь-які дії, пов’язані з відчуженням активів «Трансбанку», у тому числі шляхом проведення аукціонів і конкурсів. Експерти пояснюють ситуацію тим, що тимчасовий адміністратор банку не мав про запас необхідних 30 днів, а вже 1 березня минув термін мораторію на задоволення вимог кредиторів «Трансбанку» й термін виконання зобов’язань перед НБУ. Тому 25 лютого на аукціоні було продано значну частину кредитної заборгованості й високоліквідні цінні папери — зокрема, цільові облігації компаній — забудовників житла ТОВ «Каштанове місто», ТОВ «Житло киянам» і ТОВ «Столиця», які надають право на одержання квартир. Ці цінні папери були продані з 50% дисконтом, і фахівці у сфері банківського сектору назвали це «розпродажем».
Цей приклад, як заявляють українські банкіри, зайвий раз демонструє дискредитацію інституту тимчасової адміністрації. Іншими словами, навіть малодосвідчені вкладники вже розуміють: якщо в банк, де в тебе лежать гроші, ввели тимчасову адміністрацію, то це — кінець...
«У 2010 році поліпшення чи принаймні відсутність подальшого погіршення перспектив для банківського сектора буде мати ключове значення для суверенної кредитоспроможності, — коментує ситуацію у банківському секторі директор аналітичної групи «Фіч» («Fіtch») з фінансових організацій Ольга Ігнатьєва. — При цьому посилення політичної й макроекономічної стабільності й стабільності обмінного курсу підтримало б відновлення банківської системи й економіки загалом».
Нагадаємо: у лютому «Фіч» заявляла, що в цей час рейтинги українських банків обмежені рівнем «B-», на якому перебуває суверенний рейтинг, і можуть бути знижені надалі у тому разі, якщо зерігається погіршення суверенної кредитоспроможності й основних макроекономічних показників.