Днями депутати Чернігівської обласної ради обговорили, як виконується рішення облради від 10 липня 2007 року «Про стан пожежної та техногенної безпеки території військової частини А1479 Міністерства оборони України, розташованої на території Ічнянського району Чернігівської області». Це питання не залишило нікого байдужим, адже військова частина А1479 — один з найпотужніших арсеналів зброї в Європі. Тут на площі понад 682 гектари зберігається більш ніж 163 тисячі тонн боєприпасів! Це фактично по 150 кілограмів вибухівки на кожного мешканця Придесення! До того ж їх сюди свого часу завезли на 30 відсотків більше, ніж передбачено можливостями для зберігання. Ешелони приходили один за одним з колишніх гарнізонів, переважно з Німеччини, і снаряди складували просто в лісі.
Тепер це господарство потребує щоденної пильної уваги й окремих додаткових заходів. Тим паче, що, як повідомив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської аварії В’ячеслав Рига, у більшості боєприпасів вже закінчився термін придатності, і вони становлять основну небезпеку для навколишніх населених пунктів. Блискавка, спека, дощі — все може при певних умовах призвести до детонації вибуху.
— У разі виникнення надзвичайної події, — зазначив депутат Віктор Кияновський, що проживає в райцентрі Ічня, за кілька (!) кілометрів від арсеналу, — постраждає, як казав мені один з колишніх командирів цієї частини, близько 40 тисяч чоловік. Ніяких гарантій, що все і далі буде гаразд, нема! Багато боєприпасів непридатні для транспортування, а обіцяного заводу утилізації як не було, так і немає.
До речі, згідно з директивою міністра оборони від 18 квітня 2007 року № 322, військова частина А1479 до 30 жовтня 2010 року має бути розформована. Але реально виконати це завдання неможливо, оскільки протягом минулого року з арсеналу вивезено лише незначну частку боєприпасів, що вже відслужили своє. За таких темпів для цього знадобиться 
12—14 років!
Що ж робити? Надія на те, що Міноборони знайде найближчим часом потрібні кошти для прискорення вирішення багаторічної проблеми, невелика. І місцевий бюджет не потягне закриття гігантського арсеналу. Крім того, військове містечко теж потребує додаткових асигнувань. У зв’язку з цим, зважаючи на ті технологічні загрози, які несе згаданий об’єкт, депутати обласної ради вирішили прийняти звернення до Кабінету Міністрів та Президента щодо вжиття негайних загальнодержавних заходів для поліпшення ситуації під Ічнею.
Чернігівська область.