Такого стрибка цін на продукти в історії Одеси за останні 20 років не було — цінники переписують щотижня.
У лютому ціна на сир зросла на 11%, літр молока продається за 7 гривень, а за десяток яєць просять 12. Молоко й молочні вироби дорожчають у середньому на 5% кожні 7 днів. Кефір, приміром, уже продається за ціною пляшки горілки — 12 грн. за літр. Найдоступніший для населення твердий сир («Костромський», 72 грн. за кг) уже дорожчий за свинячий биток, за кілограм якого доведеться заплатити 70 гривень. Недешеві нині й крупи: гречка у березні продається по 10 гривень за кілограм, олія — до 11-ти.
Позахмарними стали ціни на овочі, зелень і фрукти. У продуктовому магазині на вулиці Авдєєва-Чорноморського автор цих рядків купив, відповідно до товарного чека, «пучок цибулі зеленої» за 5,4 грн., а за підмерзлий пакетик кропу виклав ще 4 грн. 80 коп. Для порівняння — батон темного хліба «Бородінського» у цьому само магазині коштує 3,35 грн. За кілограм цибулі ріпчастої просять уже 7 гривень, а за картоплю — 6,5 грн. За кілограм грибів у березні доведеться викласти 35 гривень — у лютому така покупка обійшлася б на 5 гривень дешевше. Потягнувся вгору й хліб: у лютому виробники підвищили ціни на ходові сорти у середньому на 5% і попередили, що це подорожчання не останнє.
Найстрімкіше зростання цін на продукти харчування відзначається в супермаркетах. Обласна держадміністрація була змушена створити робочу групу з перевірки економічної обґрунтованості подорожчання. Вона приступила до роботи, але власники супермаркетів спокійні — кажуть, що готові із цифрами в руках довести, що зростання цін відбувається в абсолютно законних рамках і жодного самоправства з боку торгуючих організацій тут немає.