Учора в парламентських кулуарах жваво обговорювали заяву Голови Верховної Ради про відсутність демократичної коаліції в парламенті.
На думку Івана Кириленка (БЮТ), глава парламенту Володимир Литвин не мав права оголошувати про припинення існування коаліції у складі БЮТ, «НУ-НС» і Блоку Литвина. Адже закон не має зворотної дії, наголосив він.
Такої ж думки дотримуються і представники фракції «НУ-НС» Борис Тарасюк та Роман Зварич. Мало того, вони вважають, що голова їхньої фракції Микола Мартиненко не мав права робити заяву про припинення існування коаліції, адже такого рішення фракція ніколи не ухвалювала. «Ми стали свідками політичного і юридичного шахрайства», — наголосив Борис Тарасюк. За його словами, глава парламенту всупереч аксіомі права «закон не має зворотної дії» поставив питання щодо доказів існування коаліції. «Саме тієї коаліції, голосами якої він обраний главою парламенту», — пояснив парламентарій. А оскільки Голова Верховної Ради був обраний коаліцією, якої нема, то депутат закликав подати у відставку і його.
Справжньою ж причиною заяви Миколи Мартиненка парламентарії вважають фінансово-економічні інтереси. І пояснили: це була розминка перед голосуванням за відставку уряду.
За словами Романа Зварича, на даний момент у фракції «НУ-НС» немає 37 голосів на користь коаліції з фракцією ПР. Єдина група, яка готова до цього, — це «Єдиний центр», сказав обранець.
А перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов переконаний, що вдасться створити нову більшість. Однак усе залежатиме від остаточних переговорів, які ще тривають. Коли ж цього не станеться, чинний парламент не зможе працювати, упевнений регіонал. І тоді доведеться йти на дострокові вибори.