Учора під стінами Верховної Ради відбувся пікет жителів Рівненщини стосовно несанкціонованого видобутку бурштину в області (на знімку). Ініціаторами заходу виступили ВК «НАСТУП», ГО «Поліська Січ», мешканці північних районів Рівненщини, представники «Автомайдану Рівного», а також місцеві депутати.

Пікетувальники вимагали від народних депутатів законодавчо врегулювати видобуток бурштину, зупинити видачу дозволів на користування надрами для геологічного вивчення, розробки родовищ, а дію чинних дозволів призупинити. Нагадаємо, Рівненська обласна рада декілька разів зверталася до парламенту з метою вирішення цього питання.

За словами активістів, спецдозволи на користування бурштиноносними надрами — це мільярдні втрати державного бюджету. «Практично весь незаконно видобутий бурштин переправляється в Росію. Оптова закупівельна вартість одного кілограма бурштину-сирцю 200-ї фракції на нелегальному ринку Росії становить 15 тисяч доларів. У середньому тільки в межах одного району Рівненської області показники видобутку бурштину досягають десяти тонн на рік. У межах України йдеться про десятки тонн щороку. Величезні виручені кошти, які могли б піти на фінансування Збройних Сил та модернізацію економіки, осідають у кишенях чиновників режиму Януковича та витрачаються на підтримку сепаратизму та тероризму», — зазначили вони.

Пікетувальники розповіли, що наявність спецдозволів дестабілізує ситуацію в північних районах Рівненської, Волинської та Житомирської областей. Натхненні результатами Революції гідності місцеві мешканці повстають проти злочинних схем. Це часто призводить до збройних конфліктів. Приміром, 9 травня цього року мешканці Сарненського району Рівненської області роззброїли близько сотні бандитів на чолі з деякими політиками, які приїхали кришувати незаконний видобуток бурштину. В цій сутичці декілька людей отримали вогнепальні поранення.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.