І ціни на м’ясо тут ні при чому. Варимо борщ на олії, бо ж піст. Але без буряка, картоплі, капусти, моркви, цибулі не обійтись. Олію беру в магазині вже по 12—13 гривень за пляшку (місяць тому було за 9,50—10). По решту інгредієнтів іду на ринок. На центральній «Озерці», очевидно, можна знайти й щось дешевше в овочевих рядах, але та різниця навряд чи покриє витрати на маршрутку (чотири гривні в обидва кінці), плюс зекономлений час. А на моєму базарі буряки по 5—6 гривень за кіло (ще місяць тому були по 3—4), картопля й морква — по 5—7 (2,50—4 і 3—4), капуста білокачанна — 5 — 7 (місяць тому була по 4—5), цибулю купую за 6 гривень, а поруч і 8 за кіло просять (була по 4,50—5). У заправку треба видавити кілька зубочків часнику: головка коштує 1,50—2 гривні, а кілограм — 25 (це, звичайно, не 47 і не 37, які правили в листопаді), а ще додати томатного соусу або соку (на цій статті витрат економлю — виручають домашні заготовки). Класичним пісний борщ робить квасоля, отож забезпечую «класику» трьома гривнями за склянку (15 за кіло), а ряди із зеленню, де маленький пучечок (на дві-три тарілки) коштує 2 гривні, ігнорую: у морозилці маю заморожений з літа кріп.
За кілограм свинини з кісткою просять 35—40, а гарний шматок на відбивні коштує 50—60. Яловичина на тому ж рівні, що й місяць тому, — 40—50 гривень за кіло. Літр молока — від 6 до 7. Літр гарної магазинної сметани — 18—20, на ринку — до 24 гривень за кіло.