Пропозицію встановити у м. Бендери (Молдова) пам’ятник автору першої Конституції України Пилипу Орлику висловили учасники «круглого столу» «300 років Конституції України Пилипа Орлика», який цими днями організувала у Полтаві асоціація «Громадянське суспільство». Це хочуть зробити до 2012 року, коли відзначатиметься 340 років від дня народження Орлика та 270 — від дня його смерті. Полтавці також висунули ініціативу встановити пам’ятний знак на території середньої школи в с. Орлик Кобеляцького району, пам’ятну дошку у Полтаві та назвати його іменем одну з вулиць обласного центру, адже Пилип Орлик був писарем Полтавського полку.
Також учасники зустрічі запропонували заснувати обласну премію ім. Пилипа Орлика «За правозахисну діяльність, утвердження української державності та розбудову українського демократичного суспільства» та розпочати щорічний конкурс учнівських рефератів і дослідницьких робіт. До річниці планують видати Конституцію України Пилипа Орлика та його біографію, виготовити сувенірну продукцію з емблемами: поштові конверти, марки, календарі.
А 25—26 березня у Полтавському національному педагогічному університеті ім.         В. Г. Короленка відбудеться обласна науково-історична конференція, присвячена першій Українській Конституції та її автору. А вже у першій декаді квітня полтавська делегація збирається здійснити поїздку до Бендер, де й ухвалювалася ця Конституція. До речі, цікавими спостереженнями поділився полтавець Микола Камуз, який торік був учасником велопробігу «Дорогою предків. Шляхом до першої Конституції». На його думку, у Молдові і Придністров’ї дещо різне ставлення до нашої історії. Так, якщо у Кишиневі схвально ставляться до українських ініціатив, до збереження наших історичних пам’яток, то влада Придністров’я з осторогою сприймає будь-які ідеї популяризації справжньої історії України. Так, мовляв, навіть спорудження там пам’ятника Івану Мазепі було заблоковано лише тому, що «скульптурний» гетьман... вказував рукою на Київ, а не на Москву, як це звикли робити місцеві можновладці.