В Ужгородському прес-клубі презентовано історичний нарис «Православний Свято-Іоанно-Предтеченський чоловічий монастир у селі Бедевля». Засновано монастир ще на початку ХVІІІ століття.
Автори книжки — історик Юрій Данилець та ієромонах Пімен (Мацола). Минувшина монастиря тісно переплетена з подіями чотирьох століть цілої Надтисянщини, що іменується в історії Мараморощиною. Автори вважають, що особливо зацікавлять читача портрети подвижників монастирського життя — настоятелів, ченців. Подано й оповіді про духовно-церковне життя села до кінця ХІХ століття та про монастирські події протягом ХVІІІ століття. Є розділ про новітню історію обителі за минуле десятиріччя.
— У цій історії дослідники шукають і знаходять відповіді на складні питання розвитку сучасного православ’я, — розповідає кандидат історичних наук Юрій Данилець. — Закарпаття називають «малим Афоном», адже у нас багато монастирів, лише православних — 34. Це певний релігійний феномен, коли на невеликій території, політетнічній, але, на щастя, безконфліктній, маємо чимало духовних обителей.
Останнім часом місцеві журналісти, письменники та історики опублікували низку колоритних видань про цікаві села, міста краю, монастирі та церкви. Помітну просвітницьку й наукову роботу проводять і окремі духовні особи.
Вл. інф.