Напередодні весняно-польових робіт банки кредитують сільгоспвиробників недостатньо. На думку заступника голови Харківської облдержадміністрації Віктора Звєрєва, без рішучих заходів для поліпшення ситуації аграрії не зможуть цьогоріч забезпечити населення країни продуктами за доступними цінами, повідомляє прес-служба ОДА.
За його словами, йдеться не лише про цукор, який вже подорожчав до небувалих висот. Динаміка зростання цін на молочні продукти, м’ясо, крупи та інші харчі дає можливість казати про те, що власні можливості наших аграріїв забезпечити вітчизняному споживачу прийнятну вартість цієї продукції практично вичерпані і без доступних банківських кредитів їм не обійтися. Тим паче, в умовах, коли фактично повністю припинилося фінансування державних програм підтримки агросектору.
Серед причин, чому банки відмовляють аграріям — нестабільна політична ситуація в країні, несприятливі погодні умови, нездатність більшості сільгоспвиробників віддати нерухомість під заставу. Не сприяють кредитуванню і нинішні процентні ставки, які перевищують 30 відсотків річних.