У країні триває безоплатна видача громадянам державних актів на право власності на земельні ділянки за спрощеною процедурою, передбаченою постановою уряду. Як відбувається цей процес на Запоріжжі, розповів начальник Головного управління Держкомзему в області, доктор економічних наук Дмитро Бабміндра.
За його словами, на час прийняття постанови в області налічувалося 154,1 тисячі громадян, які не приватизували земельні ділянки, що перебувають в їхньому користуванні. На 144,5 тисячі ділянок треба було виготовити технічну документацію із землеустрою. Аби без зволікань виконати урядове рішення, роботи розподілено між структурними підрозділами філії ДП «Центр державного земельного кадастру» та Запорізьким науково-дослідним і проектним інститутом землеустрою. Долучилися працівники інших ліцензованих землевпорядних організацій зі своїм геодезичним обладнанням. Десятки фахівців виконують роботи за строковими трудовими угодами.
З вересня минулого року надійшло понад 100 тисяч заяв на отримання державних актів на землю. Виготовлено понад 69 тисяч державних актів, майже всі їх видано громадянам.
— Експерти стверджують, що Україна посідає одне з провідних місць за рівнем корупції у сфері земельних відносин. Чи здатне чинне законодавство протистояти цим явищам?
— Той, у кого є гроші, може отримати декілька престижних ділянок на узбережжі морів, річок, у лісових масивах, на землях заповідного фонду, історико-культурного призначення тощо. Водночас значна частина населення країни, не маючи коштів на хабарі, фактично позбавлена можливості мати хоча б одну земельну ділянку. І така ситуація існуватиме доти, доки законодавчо не будуть виключені прямі контакти сільських, селищних, міських голів та голів держадміністрацій із замовниками.
Інший приклад: відповідно до чинного земельного законодавства в нашій країні одна і та сама земельна ділянка має дві вартості — нормативну і експертну грошові оцінки. Результати такого оцінювання іноді просто вражають. Буває, що вартість квадратного метра територій сусідніх баз відпочинку коливається від 7 до 50 гривень. До того ж ділянка дешевша там, де заможний олігарх або підприємець влаштували для себе прибутковий бізнес! Аби припинити таку практику, необхідно скасувати диференціацію грошової оцінки землі на нормативну та експертну. Вона має бути єдиною — ринковою.
Головним чинником при розрахунках грошової оцінки земель у населених пунктах та земель несільськогосподарського призначення за їхніми межами має стати місце її розташування (це майже 80 відсотків вартості). На решту вартості мають впливати витрати на земельні поліпшення, капіталізація чистого операційного або рентного доходу, порівняння цін продажу подібних земельних ділянок. А в основу визначення грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення треба покласти бонітетну оцінку ґрунтів, оскільки лише вона здатна в повній мірі відображати дійсні природні властивості їх родючості.
Запорізька область.