Індустрію Донецької області відкинуто на рівень семирічної давності: в 2009-му обсяг промислового виробництва порівняно з попереднім роком знизився майже на 22 відсотки. За роки незалежності більше падіння було лише в 1994-му — 27 відсотків. Торік підприємства області зазнали 3,8 мільярда гривень збитків. Тож не виключено, що новим Президентові та урядові доведеться піти на непопулярні кроки.
«Ми зобов’язані визнати, що в країні — криза, а в бюджеті — дефолт», — заявив голова Донецької обласної державної адміністрації Анатолій Близнюк. На його думку, промовистим підтвердженням порожнього бюджету є невиконання казначейських зобов’язань. Зокрема, залишаються невиплаченими понад 56 мільйонів гривень «регресів» інвалідам виробництва, 15 мільйонів гривень одноразової допомоги потерпілим на виробництві, понад 30 мільйонів гривень допомоги з догляду за дитиною. Навіть допомога у зв’язку з безробіттям виплачується невчасно. 
Про те, що «все погано», говорить і голова правління, генеральний директор ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» Володимир Бойко. «Головна проблема — не виробництво, а наші стосунки з державою, — пояснив керівник підприємства. — Держава — банкрут. І кошти трудящих ідуть на оплату пенсій та зарплати бюджетникам. Ми щодня платимо за товари і послуги живими грошима, а продукцію відправляємо переважно на експорт. Комбінату не повернули ПДВ ще за серпень минулого року. Або треба зупиняти підприємство, і тоді ніхто нічого не отримає, або знайти якесь взаєморозуміння з державою». У разі зупинки виробництва без роботи залишаться 47 тисяч осіб.
На комбінаті імені Ілліча кажуть, що держава винна підприємству близько 1,3 мільярда гривень податку на додану вартість. Щомісяця ця сума зростає на 200 мільйонів гривень. Минулого тижня, після численних звернень до уряду, комбінатові повернули 50 мільйонів. 
«Як можна розглядати план соціально-економічного розвитку, коли ми не знаємо, що буде завтра?» — розводить руками Володимир Бойко. Він каже, що інші донецькі металургійні підприємства не відчувають таких проблем із поверненням податку. І прогнозує, що новообраному Президентові та новому урядові доведеться здійснити крайні заходи — можливо, обмежити соціальні виплати заради порятунку економіки. «Треба зрозуміти всім: на нас чекає важка, брудна і непопулярна робота. Але цей час треба пережити. Далі все стане на свої місця. Якщо ж новий Президент не вживатиме непопулярних заходів, країна далі скочуватиметься у провалля». Із керівником металургійного підприємства згоден і голова обласної ради: «Я чекаю від нової влади мільйона непопулярних, але необхідних заходів».
А от об’єктивні причини, на думку експертів, сприятимуть цього року вітчизняним промисловцям. «Світ поступово видряпується з великої економічної нестабільності, — каже завідувач кафедри «Міжнародна економіка» Донецького національного університету, доктор економічних наук, професор Юрій Макогон. — Хоч би що сталося в світі, вплив на українську економіку в 2010 році матимуть лише два зовнішні чинники. По-перше, збільшення попиту на метал, хімічну продукцію та зернові, тобто основні товари, якими торгує наша країна і за рахунок яких традиційно отримує левову частку валютних надходжень. По-друге, меншою мірою для нас важливий стан зарубіжних фінансових ринків та готовність інвесторів вкладати кошти в Україну. 
 
Донецька область.