Глобальний фонд з боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією має намір виділити Україні 100 млн. доларів на боротьбу з туберкульозом протягом 2010—2015 років. Ця допомога доповнить національну програму України з туберкульозу на 2000—2010 роки в тих питаннях, які держава не в змозі закрити самостійно: поліпшення якості лікування хвороби, діагностики, навчання фтизіатрів, закупівля препаратів другого ряду, проведення інформаційної роботи.
За словами голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтеєвої, «та допомога, що буде надана нашій країні, — важлива, і її буде використано тільки раціонально». Нашій країні не відразу вдалося отримати згоду Глобального фонду на надання цієї допомоги. Як повідомила Тетяна Бахтеєва, на попередні заявки, які подавалися Україною у 2002, 2004, 2007, 2008 роках, було отримано відмову. Тоді Глобальний фонд пояснював своє негативне рішення тим, що в нашій країні медпрепарати купуються МОЗ, тендерним комітетом у кілька разів дорожче, ніж їх можна купити в Європі.
Голова профільного парламентського комітету заявила: за гроші, виділені Глобальним фондом на боротьбу з туберкульозом, мають нести відповідальність уряд та Міністерство охорони здоров’я України.