Про необхідність зміни виборчої системи, зокрема до Верховної Ради, говорять давно. Однак без політичної волі ці зміни не відбудуться. Про це йшлося на вчорашній прес-конференції «Україна за нового Президента: необхідність зміни у системі виборів до Верховної Ради України — введення відкритих списків» за участю політологів.
Народні депутати, обрані за списками, на жаль, думають про те, як сподобатися не виборцю, а політичному лідеру. Бо від цього залежатиме їхня кар’єра. Відтак рішення фактично ухвалюють партійні вожді, наголосив голова Комітету виборців України Олександр Черненко.
Таку ситуацію необхідно змінювати, переконані учасники прес-конференції. Однак, зрозуміло, що ці зміни багато кому не вигідні. Передусім деяким політикам. Адже вони мають поступитися своїми повноваженнями. За словами експерта з виборчих питань Інституту виборчого права Володимира Ковтунця, такого висновку він дійшов у результаті участі протягом двох років у робочій групі з розробки Виборчого кодексу.
«Реально ця робота не може бути завершена, бо жодна фракція не сказала, яку виборчу систему вона хоче бачити. А без фіксації виборчої системи кодекс до залу не потрапить», — сказав він. Прозріння наступить, коли вони усвідомлять зв’язок між крахом політичних партій і чинною виборчою системою. В. Ковтунець упевнений, що поразки БЮТ на київських і позачергових тернопільських виборах були провісниками поразки Юлії Тимошенко на президентських виборах. «Не маючи коріння — партія зникає. Маючи гниле коріння, партія так само зникає, а разом із нею і політичний лідер», — зауважив В. Ковтунець. Так, до списків включали людей, які приносили кошти до партійної каси.
Політологи та експерти впевнені: ситуацію неможливо змінити без вирішення низки інших проблем. Зокрема, відновлення прав громадян на самовисування.
Саме тому, переконані експерти, громадськість, яка хоче бачити нормальну владу, має нагадувати владі, хто її обирав.