«Протягом короткого часу ми матимемо утворення нової коаліції і призначення нового складу Кабінету Міністрів України», — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович (на знімку) в ефірі телеканалу «Інтер».
На його переконання, після того, як Голова Верховної Ради України офіційно оголосить про «юридичні наслідки утворення того формування, яке називалось коаліцією за наявності менш як половини від конституційного складу Верховної Ради України, буде розглянуто питання про відповідальність чинного складу Кабінету Міністрів. І ці кроки невпинно наближають день, коли буде оголошено про створення коаліції у парламенті і швидке формування нового складу уряду».
До того ж О. Лавринович зауважив: перемовини про створення коаліції проводяться «зі всіма парламентськими фракціями, крім фракції БЮТ, на основі програми Президента України Віктора Януковича. Інших основ для переговорів немає. Так само, як і немає на сьогодні завершених погоджених позицій, які стануть основою політичної платформи коаліції. Очевидно, потрібний певний час для того, щоб ми вийшли на відповідне рішення».
Проте О. Лавринович зазначив, що ймовірність утворення парламентської коаліції є набагато більшою, ніж проведення дострокових виборів до Верховної Ради.
Відповідаючи на запитання журналіста, чи правомірними є вимоги опонентів Партії регіонів стосовно того, що існуючу коаліцію неможливо розпустити, оскільки на момент її утворення не був чинним Регламент Верховної Ради, О. Лавринович наголосив, що йдеться саме про процедуру припинення діяльності нинішньої коаліції.
Він підтвердив, що «закони в Україні зворотної сили не мають», утім зауважив, що йдеться не про правову норму утворення коаліції, а про статтю Регламенту Верховної Ради, яка регламентує питання припинення діяльності парламентської коаліції.
«Вимоги Регламенту — це не просто формальність, а це демонстрація того, чи є насправді більшість у Верховній Раді, яка ухвалюватиме стабільні рішення для забезпечення діяльності уряду і урядової програми», — підкреслив Перший заступник глави парламенту. Він нагадав, що внаслідок існування нинішньої, так званої коаліції, «ми отримали уряд і без програми, і без плану дій, і без розуміння того, що робити завтра. І уряд, який не спирається на більшість, який безвідповідальний». «Наслідки, що з цього вийшло, очевидні», — зазначив він.
«Ми сьогодні говоримо про статтю Регламенту, в якій йдеться про припинення діяльності коаліції. В одному з пунктів цієї статті зазначено, що якщо в коаліції менш як 226 депутатів, вона припиняє своє існування. Сьогодні це набагато менше ніж 200, тому, очевидно, що це квазіутворення, яке назвало себе коаліцією, юридично має бути закрито, і відкрита нова сторінка для формування конституційної коаліції в парламенті, як це передбачено Основним Законом і Регламентом Верховної Ради України».
***
А в ефірі радіо «Мелодія» Олександр Лавринович заявив, що люстрації не буде. «Але люди, які переступали свідомо з умислом закон задля своєї користі, обов’язково відповідатимуть у встановленому законом порядку», — додав він.
За його словами, пропонувати люстрацію «можуть тільки люди, які в спосіб, приблизний до того, що визначається законом України, отримали владу і, не маючи рівня адекватності, адекватної відповідальності, могли собі дозволити переслідування десятків тисяч людей. Чи це стосувалося втрати робочого місця, чи це стосувалося переслідувань в адміністративному, цивільному, кримінальному порядку».
Відповідаючи на запитання, чи належним чином використовувались державні кошти нинішнім урядом, О. Лавринович зазначив: «Потрібно точно дати оцінку, як, куди витрачались кошти, які забирались у кожного громадянина України, оскільки існують закони, які передбачають, що фінанси державного бюджету України мають витрачатись відповідно до розпису, який затверджується законом і в спосіб, визначений законом. Якщо це використовується як власний гаманець, то потрібно відповідати за це».
На репліку журналіста про те, що Віктор Янукович на посту Президента першим кроком знизив самому собі заробітну плату, О. Лавринович зауважив, що подальші кроки також відповідатимуть програмі дій новообраного глави Української держави. Також політик наголосив на необхідності єдності державної влади. На його переконання, програма дій Президента «тільки тоді може бути втілена, якщо влада буде єдина».
У цьому контексті він нагадав про зустріч Президента і Голови Верховної Ради України, що відбулася за ініціативи глави держави. На думку О. Лавриновича, такі зустрічі «нормальні, природні і потрібні для того, щоб ми могли точно робити ті кроки, які є необхідними для своєї країни».
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради.