Учора Президент України Віктор Янукович здійснив свій перший закордонний візит — глава держави відвідав Брюссель, столицю Європейського Союзу. Він зустрівся з усіма ключовими лідерами євроспільноти: Президентом ЄС Германом Ван Ромпеєм, Президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, Президентом Європарламенту Єжи Бузеком, Верховним представником із закордонних справ і політики безпеки ЄС Кетрін Ештон. Після переговорів Жозе Мануель Баррозу заявив: «Тільки-но Україна поновить співпрацю з МВФ, ми зможемо надати їй макрофінансову допомогу на суму понад півмільярда євро. Як тільки розпочнуться реформи у газовому секторі, вважаю, що міжнародні фінансові інституції допоможуть Україні».
Слід зазначити, що перші візити нового Президента мають на меті не так досягти якихось конкретних результатів у двосторонніх відносинах (як-то: підписати певну угоду чи досягти домовленості зі спірних питань), як декларують майбутні пріоритети у закордонній політиці Президента. Тим більше це важливо в Україні, де кандидатуру на пост міністра закордонних справ на затвердження Верховній Раді подає саме глава держави.
Тож перший візит Віктора Януковича до Брюсселя означає, що пріоритетом у зовнішній політиці України залишатиметься європейська інтеграція. На другому місці, судячи з того, що 5 березня Президент України збирається до Москви, стане налагодження відносин з Російською Федерацією. Це підтверджують і заяви нового Президента України. «Для України європейська інтеграція залишається ключовим пріоритетом зовнішньої політики», — наголосив Віктор Янукович у Брюсселі.
Проте не виключено, що зовнішня політика, як це вже бувало в Україні, матиме, так би мовити, офіційну та реальну сторони. І офіційно проголошений курс на євроінтеграцію насправді підмінюватиметься орієнтацією на Білокам’яну. Тим паче, що новий глава держави переконаний, що цього прагнуть і в ЄС: «Європейський Союз не менше, ніж Україна, зацікавлений, щоб ми з Росією відновили партнерські відносини, які будуть впливати на багато соціально-економічних питань, у тому числі — і в Європейському Союзі», — сказав Віктор Янукович на зустрічі з Жозе Мануелем Баррозу.