Цього тижня народні депутати мають намір розглянути більш як півсотні питань. Серед них дуже мало документів у другому читанні. Це свідчить про те, що низка комітетів Верховної Ради не працює, наголосив учора на погоджувальній раді глава парламенту Володимир Литвин.
Так, у вівторок парламентарії планують розглянути 20 питань, серед яких проект змін, що вдосконалює процедуру державного регулювання у сфері встановлення тарифів на комунальні послуги. 
 А також проект змін з приводу відповідальності за порушення законодавства у сфері надання послуг, що сприяють виїзду фізичних осіб за кордон. У середу визначатимуться із підтримкою суднобудівної галузі і розглядатимуть проект закону про загальнообов’язкове медичне страхування. У четвер серед чималого переліку питань є лише два документи, готові до ухвалення в цілому. А в п’ятницю депутати заслухають звіти тимчасових слідчих комісій.
Однак уже під час обговорення такого плану роботи Верховної Ради стало зрозуміло, що політичні пристрасті вируватимуть навколо формування коаліції та призначення нового складу уряду. Так, керівник БЮТ Іван Кириленко виступив із пропозицією уже у вівторок визначитися із питанням про недовіру Прем’єр-міністру. Мовляв, за умов, що нині склалися, політичні опоненти нещадно критикують роботу Кабміну. Тож бютівець запропонував Партії регіонів створити свою більшість і висувати кандидатуру на пост глави уряду. Таким чином взявши на себе відповідальність за ситуацію в країні. У відповідь представник Партії регіонів Олександр Лавринович проінформував: так, як пропонує БЮТ звільняти Прем’єр-міністра (без заслуховування звіту уряду), юридично можливо лише у разі, якщо очільник Кабміну сам подасть заяву про відставку.
Представник «НУ—НС» Микола Мартиненко звернув увагу на те, що політичну силу, яку він представляє і яка входить до нинішньої коаліції, ніхто не інформував про ймовірне голосування з приводу недовіри Прем’єр-міністру у вівторок. Він повідомив, що в понеділок (вчора) на раді коаліції, яку ініціював БЮТ, «НУ—НС» має намір запропонувати свою кандидатуру на пост керівника уряду. За словами Миколи Мартиненка, це може бути людина, яка здатна об’єднати щонайменше 60 представників розпорошеного «НУ—НС».
Спілкуючись із журналістами, лідер фракції БЮТ Іван Кириленко повідомив, що його політична сила готова на все, щоб поставити крапку у ситуації невизначеності. Зокрема, підтримати пропозицію «НУ—НС» і піти на переформатування уряду в рамках чинної більшості. Водночас він висловив глибокий сумнів з приводу того, що «НУ—НС» зможе знайти людину, яка «задовольнить» більш як 60 представників цієї політичної сили.
Микола Мартиненко повідомив: якщо БЮТ кандидатуру «НУ—НС» на пост Прем’єр-міністра не підтримає, вони проведуть переговори із Партією регіонів. Щоправда, політик запевнив, що всі перемовини вестимуться прозоро і про них розповідатимуть журналістам.
Та чи піде на таке зближення Партія регіонів? Передусім Микола Мартиненко наголосив, що для об’єднання політичних опонентів регіоналам доведеться не тільки відмовитися від своєї кандидатури на головне крісло в Кабміні, а й піти на по-ступки у принципових питаннях: мовному, Чорноморського флоту та газотранспортної системи. А Олександр Єфремов запропонував алгоритм дій, який свідчить про те, що його політична сила має чіткий план. А саме — вони запропонували уже в середу, коли будуть законні підстави ви-словити недовіру уряду, визначитися із цим питанням. Це необхідно для ухвалення бюджету на поточний рік, підкреслив він. Відразу після того політик запропонував невідкладно розпочати формування нової коаліції. Допоки ці питання вирішуватимуться, Рада повинна працювати, наголосив Олександр Єфремов. Тому Партія регіонів запропонувала змінити календарний план так, щоб тиждень із 9 по 12 березня також був сесійний.
Цікаво, що після завершення погоджувальної ради Роман Зварич та Борис Тарасюк дали спільний брифінг, під час якого повідомили: рішення про визначення кандидатури на пост Прем’єр-міністра, оголошене Миколою Мартиненком, не зовсім легітимне. Вони мотивували це тим, що воно ухвалювалося не на засіданні фракції, а на її зборах. Зокрема, Борис Тарасюк наголосив, що «НУ—НС» не може утворювати більшість із Партією регіонів та КПУ, бо це записано в коаліційній угоді 2006—2007 років. У цьому ж документі передбачається, що Прем’єр-міністр висувається найчисленнішою у коаліції політичною силою. А Роман Зварич узагалі висловив сумнів з приводу того, що на зборах «НУ—НС», на яких він був присутній, було 37 народних депутатів, необхідних для ухвалення рішення.
Надія СМІЯН.
* * * 
Після погоджувальної ради лідери фракцій не висловили бажання обговорювати тему формування коаліції. Тільки заступник глави Партії регіонів Олександр Єфремов прокоментував цю ситуацію. Він сказав, що переговори тривають. Після вступу Віктора Януковича на посаду Президента України вони перейшли в активнішу фазу. Регіонал сподівається: набереться необхідна кількість голосів для створення нової коаліції. Парламентарій наголосив, що потрібно якнайшвидше впорядкувати органи влади, а для цього необхідно чинний уряд відправити у відставку. Олександр Єфремов сказав, що Прем’єр-міністр повинен розділяти точку зору Президента, і найбільш підготовленою кандидатурою є Микола Азаров. Партія регіонів звернеться до колег із проханням підтримати цю кандидатуру.
Сергій МЕЛЬНИК.