Що вибере фракція «НУ—НС»?
Минулої п’ятниці Голова Верховної Ради Володимир Литвин і Президент Віктор Янукович обговорили ситуацію в парламенті. На думку нового глави держави, потрібно сформувати дієву коаліцію, яка сприяла б роботі Кабінету Міністрів.
Темі формування нової коаліції була присвячена і низка передач перед вихідними на телебаченні. Однак, схоже, поки що народні обранці не змогли домовитися ні про формат нової коаліції, ні про засадничі принципи її діяльності.
Так, народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов, дискутуючи на одній із них з нунсівцями, не втримався і прокоментував ситуацію доволі промовисто: «Задрали вже...»
І, справді, п’ятничне рішення частини фракції «Наша Україна—Народна самооборона» про те, що збереження старої коаліції, як і формування нової, залежатиме від того, чи очолить уряд їхній представник, викликало неоднозначну реакцію у політичних колах.
Заступник керівника фракції БЮТ Сергій Соболєв звинуватив партнерів по існуючій коаліції у прагненні будь-що прилаштувати Віктора Ющенка та Арсенія Яценюка. У тому, що ті, мовляв, мало не зраджують національно-демократичні сили. У свою чергу керівник фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко у своїй заяві нагадав про переговори, які йшли у вересні 2008 року між БЮТом і Партією регіонів про формування широкої коаліції і розподілу країни на двох. А про реакцію регіоналів ми вже писали вище.
Справді, фракція «Наша Україна—Народна самооборона» нагадує казкового богатиря на розпутті. Частина нунсівців, зорієнтованих на Юрія Луценка, готові підтримати існуючу коаліцію та уряд Юлії Тимошенко. Однак таких сьогодні залишається дедалі менше. Навіть головний фінансист «самооборонців» Давид Жванія першим заговорив про необхідність підтримати нового Президента і дати можливість сформувати коаліцію і новий уряд. Він навіть закликав Юлію Тимошенко подати у відставку. Проте його заклик почули одиниці з тих, хто представляє «Народну самооборону».
Проте, як стверджують аналітики, такий крок готова зробити інша частина фракції. Серед них — представники партії «Єдиний центр», Української Народної партії. Однак і в цього крила не вистачає голосів, щоб від імені фракції підписати коаліційну угоду з Партією регіонів. Ніяк не можуть зібрати 37 народних депутатів. Тим більше особняком стоїть група народних депутатів, які нещодавно провели з’їзд партії «За Україну!» на чолі з В’ячеславом Кириленком. Понад те, у своїх заявах вони підкреслюють, що ні за яких умов не підуть у коаліцію ні з ПР, ні з БЮТ.
Отож вимальовується третій шлях — дострокові парламентські вибори. Якщо буде оголошено про припинення діяльності нинішньої коаліції, піде відлік часу, відведений Конституцією на формування нової. Варто зазначити, що у фракції «НУ—НС» розглядають і таку можливість. Учора на погоджувальній раді голів комітетів і керівників парламентських фракцій у Верховній Раді той же Микола Мартиненко заявив, що «Наша Україна—Народна самооборона» не боїться до-строкових виборів. Мало того, запропонував присвятити цій темі нинішній парламентський тиждень.
Безумовно, фінансові втрати, що їх зазнали лідери президентських перегонів та їхні спонсори, змушують шукати варіант компромісу. Тим більше що за умови проведення дострокових виборів Юлія Тимошенко продовжуватиме керувати урядом. Як сказав міністр юстиції Микола Оніщук учора перед засіданням Кабміну, чинна Конституція навіть не передбачає поняття «виконувач обов’язків» не тільки для керівника уряду, а й міністрів. Отож, хто піде на поступки, прогнозувати неможливо. Як і невідомо, які поступки запропонують регіонали потенційним союзникам.