Пам’ятник льотчикам, які загинули, визволяючи Тернопіль від фашистських загарбників, демонтують. Таке рішення ухвалено на останній сесії міської ради. «За» проголосували 33 депутати із 60-ти.
Насправді йдеться про передачу МІГ-15 Українському державному музею авіації. Мешканців міста запевнили, що акція не політична, а ініціатива виходить від музею. Мовляв, таких літаків залишилося мало. Хоч в історії авіації це був наймасовіший літак.
Патріотично налаштованим депутатам пам’ятник давно, як більмо на оці. Адже він стоїть при вході у парк Національного відродження та ще на проспекті Степана Бандери. Раніше в Тернополі демонтували пам’ятні знаки танкістам та артилеристам. Але якщо попередні рішення пройшли доволі безболісно, то демонтаж пам’ятника льотчикам переважна більшість мешканців міста сприймає негативно. Про це свідчать опитування на місцевому телебаченні. І  я, коли фотографувала пам’ятник, поспілкувалася з перехожими. І ось що почула у відповідь: «Їм що, більше нема чого робити? Краще подумали б про те, як місто від сміття звільнити», «Подивіться на дороги: ні пройти, ні проїхати, а наші депутати тільки політикою займаються», «Пам’ятник льотчикам став одним із символів міста, навіщо його знімати?», «Історію, хоч би якою вона була, треба поважати»... Лише одна людина з дванадцяти заявила, що це символ тоталітарної епохи і йому не місце на проспекті Бандери.
На захист пам’ятника льотчикам стали й деякі історики. Зрозумівши, що реакція мешканців міста на рішення депутатів здебільшого негативна, міський голова Тернополя Роман Заставний призупинив його з тих мотивів, що воно не на часі. На його думку, слід залучити архітекторів, художників для того, щоб подумати, як використати це місце після демонтажу пам’ятника. Виступаючи на місцевому телебаченні, міський голова запевнив, що до кінця весни літак ніхто не чіпатиме. Воно й зрозуміло. На кінець травня було заплановано вибори до місцевих рад, то навіщо збурювати виборців? Між тим, ходять чутки, що ура-патріотів вміло використали місцеві ділки (серед депутатів міської ради їх немало), які під завісу каденції мали намір закріпити за собою ласий шматок землі, щоб збудувати в парковій зоні котеджі. До речі, парк і так суттєво урізали за останні роки.
На 15 лютого було призначено сесію міської ради, яка мала накласти вето на розпорядження міського голови, але вона не відбулася, оскільки зареєструвалося лише чотири депутати. Схоже, що й самі ініціатори відмовилися від своєї ідеї. Чи просто відтермінували її реалізацію? Зрештою, крапку в історії з літаком можуть поставити самі тернополяни, обравши тих, хто не лише руйнує пам’ятники, а й творить щось нове.
Тернопільська область.