Так вважає сільський голова Чкалового Веселівського району Володимир Москальов. — Без них не уявляю, що б ми і робили, — каже він. — Адже бюджетних коштів не вистачило б на найелементарніші потреби. Зате у нас успішно працюють ТОВ «Ніка», яке обробляє 1,5 тисячі гектарів землі (керівник Сергій Руцький), фермерські господарства «Лавіс» (Віктор Носов), «Байда» (Юрій Голота), «Тюльпан» (Володимир Яценко), приватні підприємці Віктор Король та Володимир Ємельянов. До них і звертаємося в разі потреби. Не пам’ятаю, щоб вони колись відмовили, якщо це в їхніх силах і можливостях.

 

Та й сам Володимир Іванович і сільський актив не сидять склавши руки — рада виконала дохідну частину бюджету за минулий рік на 107 відсотків. Найбільша складова частина наповнення — з прибуткового податку громадян. Друга складова — плата за землю. Плюс до цього фіксований, комунальний та інші види податків. Однак справними відсотками ситий не будеш, бо сума дохідної частини становила всього дев’ять тисяч гривень. Вона стабільно невелика, незмінна з 2006 року. Яку «дірку» нею можна залатати?

Щоправда, тепер штрафи за порушення правил дорожнього руху, стягнені на території, діляться навпіл — одна частина надходить у районний бюджет, інша залишається в селі. Торік «сільська частина» становила 7,5 тисячі гривень. Але це — крапля в морі, якщо зіставляти з реальними потребами. Скажімо, давно пора реконструювати водомережу, замінити проіржавілі сталеві труби на металопластикові. Тільки за рахунок чого?

— Попросимо фермерів, аби вони виділили на загальну справу по три гривні з орендованого гектара, — каже Володимир Москальов. — Таким чином зберемо вже 15 тисяч гривень. Всі інші сільчани внесуть разом 10 тисяч, додамо бюджетні кошти. Вулиця за вулицею — так поступово й оновимо водогін!

Аби підтримувати належну чистоту у дворах і на вулицях, запланували облаштувати сміттєзвалище. Перерахували кошти запорізькій фірмі, яка готує проектно-кошторисну документацію. Об’єкт передадуть місцевому комунальному підприємству. Коли там усе буде впорядковано, влада домовиться з фермерами, аби ті виділяли транспорт для регулярного вивезення сміття. А те, що бюджет ще не скоро стане самодостатнім, і до ворожки ходити не треба. Проста арифметика підтверджує. Працюючих у селі близько 150 чоловік, а загальна чисельність населення — майже тисяча осіб. Переважна більшість чкаловців виживає, як і скрізь, лише завдяки домашньому господарству, продаючи молоко, живність, мед і таку-сяку городину. Але з такими статками хоча б самим не піти з торбою. Тому й сподіваються на допомогу підприємливих людей у вирішенні громадських справ. Дуже часто їх про це навіть і просити не треба.

Скажімо, приватний підприємець, депутат райради Володимир Ємельянов побачив у школі побитий старий тенісний стіл і запропонував оплатити новенький. І через два тижні учні вже грали в теніс на подарованому столі. Не мали чкаловці великих проблем і під час цьогорічних заметілей: всі господарники склалися й виділили техніку та пальне, щоб розчистити вулиці і дорогу за селом. Недарма ж кажуть, що гуртом і батька легко бити!

Запорізька область.