Футбол. Ліга Європи. 1/16 фіналу. Матчі у відповідь. 25 лютого.

«Ювентус» (Італія) — «Аякс» (Нідерланди). 0:0 (перший матч — 2:1). «Хапоель» (Ізраїль, Тель-Авів) — «Рубін» (Росія). 0:0 (0:3). «Вольфсбург» (Німеччина) — «Вільярреал» (Іспанія). 4:1 (2:2). «Уніря» (Румунія) — «Ліверпуль» (Англія). 1:3 (0:1). «Рома» (Італія) — «Панатінаїкос» (Греція). 2:3 (2:3). «Валенсія» (Іспанія) — «Брюгге» (Бельгія). 3:0 (0:1). ПСВ (Нідерланди) — «Гамбург» (Німеччина). 3:2 (0:1). «Фенербахче» (Туреччина) — «Лілль» (Франція). 1:1 (1:2). «Вердер» (Німеччина) — «Твенте» (Нідерланди). 4:0 (0:1). «Андерлехт» (Бельгія) — «Атлетік» (Іспанія, Більбао). 4:0 (1:1). «Марсель» (Франція) — «Копенгаген» (Данія). 3:1. (3:1). «Зальцбург» (Австрія) — «Стандард» (Бельгія). 0:0 (2:3). «Спортинг» (Португалія) — «Евертон» (Англія). 3:0 (1:2). «Галатасарай» (Туреччина) — «Атлетіко» (Іспанія). 1:2 (1:1). «Бенфіка» (Португалія) — «Герта» (Німеччина). 4:0 (1:0).
«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Фулгем» (Англія, Лондон). 1:1. Голи: Гангеланн, 33, Жадсон, 69. Перший матч — 1:2.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Гюбшман (Кравченко, 46), Кучер, Фернандіньо, Жадсон, Ілсіньо, Адріано (Гладкий, 76), Вілліан (Коста, 53), Рац, Ракицький. Тренер — Мірча Луческу.
«Фулгем»: Шварцер, Келлі, Гангеланн, Бейрд, Геро, Мерфі, Дафф, Гьюз, Етугу, Замора (Ельм, 72), Девіс (Ріісе,89). Тренер — Рой Годжсон.
Вилучено Мерфі, 90+4.
Рефері — Свейн Моен (Норвегія).
Донецьк. «Донбас Арена». 47509 глядачів. 0 градусів.
У 1/8 фіналу зустрінуться (11 та 18 березня): «Гамбург» — «Андерлехт». «Рубін» — «Вольфсбург». «Атлетіко» — «Спортинг». «Бенфіка» — «Марсель». «Панатінаїкос» — «Стандард». «Лілль» —  «Ліверпуль». «Ювентус» — «Фулгем». «Валенсія» — «Вердер».
На жаль, з дистанції зійшов єдиний наш представник в єврокубках. Шкода, бо «Шахтар» справедливо вважався фаворитом змагання.
На післяматчевій прес-конференції тренер лондонської команди Рой Годжсон був у гарному настрої.
— Справді, ми відчули тиск, — погодився він. — Але наша команда показала високий клас. Було важко, але ми з цим впорались. Здавалося, що нашого голкіпера постійно випробовують. Особливо багато було ударів з дальньої відстані. Добре, що Марк Шварцер з усім цим впорався. Кілька слів хотілося б сказати донецьким уболівальникам. Ви можете пишатися своєю командою, тим стадіоном, котрий у вас є. Не засмучуйтесь і не сердьтесь на свою команду...
Мірча Луческу намагався дати об’єктивну оцінку події:
— Складно коментувати гру, у якій ми подали 17 кутових, а суперник жодного, ми завдали 10 ударів у створ, а вони — лише один... Коли підіймаєшся на такий рівень, виступаєш у Лізі чемпіонів чи у Лізі Європи та дієш неграмотно у якомусь епізоді, то це відразу карається. Ми передбачали: єдиний варіант, який вони можуть застосувати, щоб забити, — наш фол на фланзі. І як наслідок — ми приведемо до свого карного майданчика високих на зріст суперників. Так і вийшло. Хочу сказати, що ми грали проти добре організованої команди. Видно, що вона виступає у сильному чемпіонаті. Футболісти знають, як захищати той рахунок, який для них прийнятний для проходження далі.
За традицією не забув тренер і про арбітраж.
— Коли я тренував бухарестське «Динамо», ми зустрічалися з «Андерлехтом». У них грали семеро нідерландців, їхній тренер Мос — також нідерландець. Хто були судді? Вгадали. То були теж нідерландці. За мою тренерську кар’єру мені жодного разу не трапився румунський рефері. Цікаво, хто призначає арбітра-норвежця обслуговувати матч команди, у якій троє норвежців? Вони вийшли на поле, обіймаються, розмовляють. Нам не призначили рефері ані чеха, ані хорвата, ані поляка. Мені дуже не сподобалося, як рефері тлумачив гру...
— Пане Луческу, «Шахтар» купує якісних півоборонців. Але у нападі, крім Адріано, інших варіантів немає. Він може зіграти добре, а може — як цього разу. Чи не вважаєте, що варто купити форварда, який відповідав би рівню півоборонців?
— Маєте рацію. Але купувати нападника-іноземця зараз немає сенсу. Якщо наступного року буде ліміт на п’ять футболістів, то доведеться шукати місце для українського форварда. Я давно чекаю, що Гладкий покаже той рівень, який нам потрібний. Стосовно наших придбань, то, скажімо, Дуглас, Тейшейра — насправді гравці високого рівня. А от дехто з бразильців, котрі давно в команді, либонь, розмірковують над тим, щоб піти. Варто готуватися до цього. Але стиль нашої гри мінятися не буде. Він достатньо видовищний і приємний для всіх...
Фото ФК «Шахтар».