Одним із найголовніших досягнень Міністерства житлово-комунального господарства минулого року, на думку Олексія Кучеренка, стало прийняття Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009—2014 роки. Про це учора розповів міністр Олексій Кучеренко, підбиваючи підсумки роботи відомства за 2009 рік. Серед пріоритетів ухваленої програми — формування державної житлової політики, створення конкурентного середовища на ринку обслуговування житла та технічне переоснащення. Поки що, за словами міністра, українська система ЖКГ перебуває у глибокій кризі.
Врятувати комунальне господарство України, за словами міністра, може лише комплексне реформування галузі. Один із кроків — створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). «Забудьте про те, що ЖЕКи мають якісно дбати про ваші будинки, — каже пан Кучеренко. — Звичайно, ОСББ — теж не панацея. Але це початок складного шляху реформування. І на початок цього року мешканці більш як 13 відсотків житлових багатоквартирних будинків уже створили такі об’єднання».
Проте, за словами народного депутата Валерія Баранова, усі ці пункти так і залишаться нездійсненими, допоки влада практикуватиме так званий соціальний популізм. «У нас є чудові стратегії і тактики, — каже пан Баранов, — а результатів ось уже 19 років не бачимо. Чому? А тому, що системи ЖКГ працюють поза законами економіки. В їхній основі обман, соціальний популізм». Передусім, на думку депутата, необхідно переглянути процес тарифоутворення. «Тільки тоді, коли в тариф буде закладено реальний рівень рентабельності, до нас прийдуть інвестори», — переконаний Валерій Баранов.
А ось на думку директора Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Елли Лібанової, проведення нової тарифної політики має бути узгоджене зі зміною оплати праці. «Мене турбує ідея примусити всіх платити більше і захищати тільки найбідніших, — каже пані Лібанова. — Це означатиме, що весь тягар реформи ми покладемо на плечі середнього класу, який тільки-но починає зароджуватися». Але у МінЖКГ готові підійти до реформування галузі системно. Та головне, щоб на все це була політична воля керівництва країни.